Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Harald öppnade stortinget – Mette-Marit fick stanna hemma

12 okt, 2021, 11:15 
Kronprinsessan Mette-Marit Kung Harald Drottning Sonja

Kronprinsessan Mette-Marit stoppades från stortingets öppnande i Oslo – men inte av den anledning som du tror.

Annons
Har du koll på norska tronföljden?Brand logo
Har du koll på norska tronföljden?

Hela kärnan i den norska kungafamiljen var på plats när det norska stortinget högtidligen öppnade i Oslo, för 166:e gången.

Men en person saknades. Kronprinsessan Mette-Marit fick följa den högtidliga ceremonin hemifrån.

Förra året var Haakon ”vikarierande kung” – eller kronprinsregent som det heter i Norge. Men i år var kung Harald tillbaka.

För en gångs skull var det dock inte sjukdomen som stoppade henne – utan traditionen. Här i Sverige har ju kronprinsessan Victoria och prins Daniel båda en central roll när riksmötet öppnas, men i Norge ser traditionen annorlunda ut:

Tronföljarens äkta hälft får vackert stanna hemma.

Men festligt blev det likafullt, med 84-årige kung Harald på sin höga guldglänsande tronstol och med drottning Sonja, 84, och tronföljaren Haakon, 48, på lägre stolar intill.

Annons

Stortinget 2021: Kung Harald höll trontalet

Drottning Sonja valde att göra en Silvia och gick helt i svart och vitt.

Hela gänget anlände dessutom i stor stil i sin öppna Lincoln Continental. Kungen och Harald var som vanligt klädda i paraduniform och tungt behängda med ordnar. Röda mattan äntrade de till tonerna av Forsvarets stabsmusikkorp.

Kung Harald på väg för att öppna Stortinget, för 29:e gången.
Annons

Kung Harald stödde sig på en krycka, och kronprins Haakon gav honom vid något tillfälle en hjälpande hand. En av livvakterna ryckte in som stöd i trappan, men annars såg kungen ut att vara i form.

Ingen Mette-Marit på röda mattan – hon är faktiskt aldrig med den här dagen. Det är fullt fokus på kungen, och drottning Sonja får gå bakom med sin son Haakon.

Annat var det förra året, när kung Harald uteblev för första gången på 30 år: Han var sjukskriven för andningssvårigheter efter att ha blivit akutinlagd på Rikshospitalet några dagar tidigare. Kronprins Haakon fick kliva fram som vikarierande kung, eller kronprinsregent som de säger i Norge.

Hela det blytunga ansvaret hamnade i stället på Haakon, som för första gången fick kliva fram och hålla trontalet i kungens ställe. Men i år kunde han alltså luta sig tillbaka och återvända till sin mer avslappnade position som tronföljare.

Annons

Foto: TT.

Annons