Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Harald starka tal i Coronakrisen

16 mar, 2020, 09:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471140?imageId=5471140&width=1320&height=689
Ellen Myrgård Lindén
kung harald kung carl gustaf coronavirus
Kung Haralds tal mitt i coronakrisen
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 11?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 11?

Coronavirusets kraftiga spridning, över hela världen, påverkar alla människor på ett eller annat sätt. Många är oroliga och under fredagen skickade kung Carl Gustaf ut en hälsning till svenska folket – mitt i krisen. En hälsning som publicerades, i skrift, på hovets hemsida och på hovets Instagramkonto. Nu har även kung Harald formulerat några väl valda ord, dock valde han ett annat tillvägagångssätt.

Han valde nämligen ett tv-sänt tal, som hyllas för att både vara personligt och insiktsfullt.

“Vi befinner oss i en situation som både är overklig, främmande och skrämmande för oss alla. Vi känner varken igen vår vardag eller världen runt omkring oss. Och vi befinner oss bara i början av någonting som vi inte kan veta konsekvenserna av.

Ovissheten gör oss sårbara.

Allvaret gör oss ängsliga.

Den nya vardagen kan ge oss en känsla av avsmak.

Norge har ramlat samman, precis som resten av världen.

Nu är vår allra första uppgift att försöka bromsa den dramatiska utvecklingen – genom att följa de direktiv som myndigheterna ger.

Annons

Vi kan vara tacksamma över att vi har politiska ledare och experter som, med mod och kunskap, hanterar situationen med ärlighet och realism.

Norge är känt för att vara ett pålitligt samfund. Nu finns ett speciellt behov att visa andra tillit. Att var och en tar sitt ansvar att förhindra smittspridningen. Och till landets myndigheter, som tar goda och kloka beslut.

Min tankar och böner går till er alla.

Hos all sjukvårdspersonal som står pall, dag och natt. Hos er som upplever ekonomiska förluster och oro inför framtiden. Och alla er som bidrar med viktiga samhällsfunktioner som gör så att vårt samhälle kan fortsätta att fungera.

Och alla barn – som kanske är extra ängsliga – och som vi får ta extra mycket hand om just nu.

Hos er som känner er ensamma för att ni har fråntagits era sammanhang.

Till slut vill jag tänka på alla människor som behöver lite extra vänligheter i denna tid. Vi står tillsammans i detta. Och vi ska ta oss igenom det som ligger framför oss.”

Annons

Sedan tre dagar tillbaka sitter kung Harald och drottning Sonja i hemmakarantän på slottet. Alla i den norska kungafamiljen har ställt in samtliga uppdrag ända fram till påsk. Oron är särskilt stor för kronprinsessan Mette-Marit som tillhör en av riskgrupperna när det gäller coronaviruset och Covid-19, eftersom hon är drabbad av den obotliga och mycket allvarliga sjukdomen lungfibros.

Landets statsminister Erna Solberg meddelar även att Norge stänger sina gränser från och med måndag, den 16 mars. I ett försök att minska smittspridningen.

Foto: TT

Annons