Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Haralds kaotiska sjukdomsår – här är alla gånger han varit inlagd

05 mar, 2024, 23:00 
Kung Haralds hälsa fortsätter att svikta och de senaste åren har han tvingats uppsöka sjukhus flera gånger. Här är den norske regentens sjukdomshistoria.
Annons
Kung Haralds infektionsdrama – detta har häntBrand logo
Kung Haralds infektionsdrama – detta har hänt

Kung Harald, 87, befann sig på semester i Malaysia när han drabbades av en infektion. I flera dagar tvingades han vara inlagd på sjukhus i landet, innan ett ambulansplan från Norge kunde transportera hem honom.

Då hade han också fått en temporär pacemaker inopererad på grund av låg hjärtfrekvens – och efteråt var många kritiska till att kungen gjort en så lång resa, sett till hans tidigare sjukdomsbild.

– De som tillät detta borde få sparken. En resa från Norge till Langkawi tar mer än en dag och är tillräckligt tröttsamt för unga och friska människor. Och hur är det med värmen? Kung Harald och drottning Sonja reste från tio grader Celsius hemma i Oslo till 36 grader Celsius i Malaysia, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Kung Harald
De senaste åren har kung Harald varit inlagd på sjukhus flera gånger.Andreas Fadum / TT

Haralds sjukdomshistoria

Ja, för det är långt ifrån första gången som kung Harald drabbas av sjukdom. De senaste åren har han varit inlagd på sjukhus flera gånger på grund av diverse besvär.

Annons

Här kan du läsa mer om Haralds sjukdomshistoria.

December 2003

I december 2023 meddelade norska hovet att kung Harald diagnosticerats med cancer i urinblåsan. Han var 66 år när diagnosen blev känd. Efter att ha genomgått ett kirurgiskt ingrepp kunde han friskförklaras en tid senare.

April 2005

Den 1 april 2005 bekräftade Rikshospitalet i Oslo att kung Harald gjort en hjärtoperation i följderna av ett fel i klaffen mellan hjärtat och kroppspulsådern. Harald fick en konstgjord klaff inopererad och operationen beskrevs som ”lyckad”.

November 2017

Norska hovet bekräftar att kung Harald lagts in på sjukhus på grund av en infektion.

”Hans Majestät Konungen blev inlagd på Rikshospitalet i Oslo i fredags på grund av en infektion. Hans tillstånd är tillfredsställande och kungen är på bättringsvägen”.

Årsskiftet 2019-2020

Kung Harald har haft återkommande problem med sin hälsa ända sedan årsskiftet 2019-2020, då han vid två tillfällen fick läggas in på Rikshospitalet i Oslo på grund av en infektion.

Januari 2020

Norges kung uppsöker sjukhus efter att ha drabbats av yrsel. Enligt hovet rörde det sig inte om någon allvarlig sjukdom, men Harald tvingades sjukskriva sig i två veckor och kronprins Haakon tvingades hoppa in som regent.

Annons

Oktober 2020

Harald genomgår en halvtimmes lång operation på Rikshospitalet i Oslo. Några veckor innan har han sökt vård för att han andats tungt. Under operationen fick han en ny hjärtklaff i stället för den tidigare konstgjorda från 2005.

Januari 2021

I slutet av januari ställer kung Harald in sina kungliga uppdrag efter att ha drabbats av svåra smärtor i ena benet. Den 30 januari genomgår kungen en ny operation, där läkarna åtgärdar orsaken till kungens besvärliga bensmärta – en avsliten sena över höger knä– och ingreppet beskrivs efteråt som ”lyckat”.

Mars 2022

Början av 2022 fick ingen kanonstart. Kung Harald fick sjukskriva sig flera gånger med förkylningssymptom och kunde inte utföra sina kungliga plikter.

Den 22 mars bekräftade dessutom hovet att han testat positivt för covid-19.

Augusti 2022

Kung Harald har ådragit sig en infektion som kommer att behandlas med intravenös antibiotika, vilket innebär att han kommer att vara inlagd på Rikshospitalet i Oslo i några dagar. Hovet betonar att tillståndet är stabilt.

Annons

November 2022

Hovet meddelar att Harald måste ställa in sina uppdrag efter att ha insjuknat med vad som beskrivs som ”luftvägssymptom”. Den här gången verkar det inte som att han behövt uppsöka sjukhus.

December 2022

Kung Harald läggs återigen in på Rikshospitalet. Där behandlas han för, likt i augusti 2022, en infektion med intravenös antibiotika – och kommer vara inlagd på sjukhus i flera dagar.

Maj 2023

Kung Harald förs till sjukhus efter att drabbats av ännu en infektion. Även den här gången är han inlagd på Rikshospitalet i Oslo i flera dagar. Det är hans tredje sjukhusvistelse på bara ett halvår.

September 2023

Harald försvinner från det kungliga rampljuset i drygt sju dagar. Den här gången rör det sig om något förkylningsvirus som hindrar kungen från att utföra sina plikter.

Oktober 2023

Norske kungen testas positivt för covid-19 för andra gången. Sjukdomen gör att han blir borta flera dagar. Första gången han fick covid-19 var mars 2022.

Januari 2024

Det norska hovet meddelar att kung Harald blivit sjuk i en luftvägsinfektion. Han sjukanmäls och tvingas stå över flera planerade uppdrag.

Februari 2024

Harald har drabbats av en infektion i samband med ett besök i Malaysia. Hovet meddelar att han vårdas på sjukhus utomlands i väntan på transport hem. Några dagar senare transporterats han hem till Norge i ett ambulansplan och får vård på Rikshospitalet i Oslo.

Kronprins Haakon
Kronprins Haakon har flera gånger fått kliva in som regent när pappa kung Harald varit inlagd på sjukhus.Forsvaret / handout

Foto: TT

Annons