Kung Haralds svek mot barnen: "Tror inte de har förlåtit oss"

Kung Haralds svek mot barnen: "Tror inte de har förlåtit oss"

Kung Harald upplever att han har svikit sina barn. Läs kungens känslosamma erkännande.
Svensk Damtidnings superlyft – hör chefredaktör Johan T Lindwalls analys
Slå på ljud

Kung Harald har suttit på Norges tron sedan 1991. Dessförinnan var han kronprins, ett liv som också förde med sig många plikter och en stor arbetsbörda.

Mycket jobb drabbar oundvikligen familjen. Harald och hustrun Sonja var ständigt på resande fot när barnen, kronprins Haakon och prinsessan Märtha Louise, var små.

Kung Harald har dåligt samvete för det han gjorde

Kung Harald har något han ångrar.

Detta går Harald in på i boken "Kungen berättar", där författaren Harald Stanghelle för elva samtal som han har haft med regenten.

– Plötsligt upptäckte jag att jag var borta i 200 dygn i utlandet. Jag hade ju små barn eller vi hade små barn. Jag tror inte att de har förlåtit oss ännu för att vi var borta så mycket. Det var inte bra, varken för familjen och för att jag var för lite i Norge, säger Harald.

Oron för prins Haakon

Märtha Louise har valt ett friare liv med färre officiella plikter. Men för Haakon, som ju är kronprins, har detta inte varit ett tänkbart alternativ. Han är minst lika plikttrogen som sin pappa, och nu börjar Harald bli lite orolig.

– Jag har märkt att kronprinsen också jobbar väldigt hårt. Jag börjar bli lite bekymrad för honom. Han är ung man, men det är ju detta med att etablera sig som gör att man måste jobba extra hårt, säger Harald.

– Han har blivit en vän och medarbetare. Han frågar mig om råd och jag får råd från honom. Relationen blir tätare och tätare, han är en smart kille. Det kommer att bli bra med honom när den tiden kommer.

Harald är inte ensan om sitt dåliga samvete. Vår drottning Silvia har själv pratat om just detta att vara en frånvarande förälder.

– Naturligtvis hade jag dåligt samvete för det. Men jag försökte vara närvarande genom att ringa hem och när vi kom hem på nätterna bar vi upp barnen så att de fick vara nära oss. Men visst var det svårt, det tror jag alla föräldrar kan känna igen, sa Silvia då.