Kung Juan Carlos fyller 75 år!

Kung Juan Carlos fyller 75 år idag! Det firas förstår i Spanien med pompa och ståt. Här bjuder vi på några höjdpunkter i bilder över regentens liv, håll till godo.

Juan Carlos var exilprinsen som blev kung i Spanien av en ren slump. Folket krävde 1931 republik och Juan Carlos farfar, Alfonso XIII, gick med tungt hjärta av tronen. Men den 22 november 1975 installerades den 37-årige Juan Carlos som ny regent av det dåvarande spanska parlamentet. Han handplockades av diktatorn Francisco Franco själv. Det är ytterst ovanligt att en monarki först avskaffas och återinförs.

Sportig kung

Tvåmeters-monarken är sportig och har kammat hem OS-medalj i segling. I ungdomen körde han motocross, drakflög och han har fortfarande brunt bäslte i karate. Med sin hustru Sofia fick han tre barn – och en rad barnbarn.

Orolig

Kungen av Spanien är älskad av folket. Han har vågat stå upp för sina åsikter, men på senare tid har han oroat sig mycket för landets ekonomi. Något han för övrigt talade om i sitt jultal i tv nyligen.

Här ser ni bilderna ur 75-åringens liv!

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL

 

[smooth=id: 789; width:430; height:800; timed:false; arrows:true;carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true;text:Alla bilder;]