Kung Philippe leder Belgien genom krisen

Kung Philippe av Belgien besökte ett sjukhus.

Belgiens kung Philippe har gjort sitt för att leda sitt land genom coronaviruskrisen. Nyligen talade han till nationen – och nu har han besökt ett sjukhus för att inspirera personalen.
Coronaviruset: Detta har hänt i kungavärlden
Slå på ljud

Belgiens kung Philippe har erfarenhet av att ledsaga sitt land genom en kris.

2016 skedde en trio terroristattacker mot huvudstaden Bryssel, och Philippe höll tal till nationen för att ge sitt stöd. Han och hustrun drottning Mathilde uttryckte sin bestörtning över de tre bombningarna, två på flygplatsen Zaventem och en i Bryssels tunnelbanesystem, och skickade sitt stöd till de drabbade och deras anhöriga.

När Belgien nu, precis som de flesta andra länder i världen, drabbats av coronaviruskrisen, har Philippe ännu en gång fått ställa sig inför sitt folk och försöka stötta så gott det går.

Den 17 mars höll han ett tal till befolkningen och satte tonvikt på personligt ansvar. Han höll sitt tal dagen efter att Belgiens folk blivit tillsagda att hålla sig hemma.

– Vi måste göra detta för oss själva, men också för andra och framför allt för de utsatta ibland oss. Den nuvarande situationen påminner oss om vår utsatthet, men bringar samtidigt fram vår styrka.

Kung Philippe besökte ett sjukhus i Bryssel.

Kung Philippe besökte ett sjukhus i Bryssel.

Besökte ett sjukhus i Bryssel

I veckan har Philippe besökt sjukhuset Jette i Bryssel för att muntra upp personalen. Han fick en guidad tur genom kliniken och uttryckte sin tacksamhet gentemot personalen.

Bland annat fick kungen visat för sig hur en respirator fungerar.

Chefen för sjukhuset, Marc Noppen, sa enligt belgiska nyhetssajten RTBF:

– Kungens besök representerar två viktiga saker. För det första visar det uppskattning för det bra jobbet som våra 3 800 anställda utför. Och för det andra, så visar besöket att sjukhusen alltid är säkra platser. F0lk borde inte vara rädda för att komma till sjukhuset eller ringa sjukvården, eftersom man då kan försena den nödvändiga vården.