Kungafamiljen är med oss – även i stunder av nationell förtvivlan

Kungafamiljen är med oss – även i stunder av nationell förtvivlan
Det svenska kungahuset har publicerat en ny bild på kronprinsessans familj, liksom för att påminna oss om att de finns här, de är redo, de är med oss alla.
Annons

I stunder av nationell sorg och förtvivlan, har kungen kunnat träda fram och gett tröst och styrka. Många minns katastroferna i modern tid: Estonias undergång 1994, den stora diskotekbranden i Göteborg 1998, Tsunamin i Sydostasien 2004. Stunder då sorg och förtvivlan skakade svenska folket.  Politikerna skyllde på varandra och ansvariga ministrar visade inte något ansvar, då fanns kungahuset där. Det är svårt att glömma kung Carl XVI Gustafs gripande tal i januari 2005 vid ceremonin över Tsunamikatastrofens offer i Stockholms stadshus.

Sverige har förblivit en monarki

Kungahuset och kyrkan är de äldsta ännu existerande institutionerna i vårt land, över 2000 år utan avbrott. Under seklernas gång har krig ofta varit det normala, fred har varit undantaget, men svenska folket har överlevt alla svårigheter, dramatiska klimatförändringar, långa perioder av svält och förödande epidemier. Människorna har ändå aldrig slutat drömma, skapa och bygga i det en gång så karga och fattiga landet och utvecklat det till ett av jordens rikaste, mest demokratiska och utvecklade länder. Sverige förblev hela tiden en monarki. Sextionio regenter har avlöst varandra.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:
Annons

Laddar nästa artikel…