Kungafamiljen bjöd in till diskussion om barns rättigheter

För tredje året i rad bjöd kungaparet in till World Child & Youth Forum, WCYF i ståtliga Rikssalen på Kungliga slottet. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel deltog också.

Kungafamiljen var sorgklädda, men till synes vid gott humör när de anlände till Rikssalen under trumpetfanfar.

Bland de inbjudna fanns statsminister Fredrik Reinfeldt, barn-och äldreminister Maria Larsson och en rad internationella representanter för företag och organisationer.

Vad kan näringslivet göra?

World Child & Youth Forum har som syfte att förbättra villkoren för barn och ungdomar och fokuserar på vad näringslivet kan göra för barns rättigheter.

Höll välkomsttal

Kungen höll ett mycket trevligt välkomsttal på engelska innan han slog sig ned bredvid drottningen och kronprinsparet på förgyllda stolar längst fram i Rikssalen.

Även statsminister Fredrik Reinfeldts tal berörde. Han betonade hur viktig barndomen är – det är då man går i skolan, får vänner, formar sina idéer – och hur viktigt det är att barn världen över har det bra eftersom de är framtiden.

Näringslivet måste ta ansvar

Han talade också om hur viktigt det är att producenter och företag tar sitt ansvar vad gäller barnens rättigheter.

Under dagen diskuterades barns rättigheter ur olika perspektiv, en panel svarade på frågor i ämnet och när det var dags för en bensträckare gick inte kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel ut för att ta rast.

Engagerad familj

Tvärtom stannade de kvar länge, hälsade på alla, minglade och det märktes tydligt hur genuint engagerade familjen är i ämnet barn och vad man kan göra för att förbättra för den nya generationen.

 Läs mer på hovets hemsida här››

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Charles Hammarsten

Läs även:

Victoria i Utrikesnämnd på slottet››