Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljen i sorg – vän död i covid

16 nov, 2020, 07:53 
Kungafamiljen är i sorg! Ett dödsfall har drabbat kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.
Annons
Kungafamiljen i sorg – Victoriadagens grundare Kay Wiestål har avliditBrand logo
Kungafamiljen i sorg – Victoriadagens grundare Kay Wiestål har avlidit

Kungafamiljen har drabbats av döden flera gånger det senaste året. Flera personer som stått våra kungliga nära har somnat in och lämnat stora tomrum efter sig.

Nu får kungafamiljen sörja ännu ett dödsfall.

Kungafamiljen i sorg – Kay Wiestål är död

Kay Wiestål, grundare av Victoriadagen, har avlidit vid 80 års ålder. Han gick bort i sviterna av covid-19, rapporterar Kvällsposten. Kay avled på sjukhus i lördags.

– Det gick fort på slutet, säger Kay Wieståls fru Camilla till tidningen.

Kungafamiljen är nu i sorg, meddelar Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

– De har tagit emot information och det är förstås jättetråkigt. Kay Wiestål var ju grundare av Victoriadagen och har varit engagerad i firandet varje år sedan dess, säger Margareta.

Kay Wiestål belönades så sent som i februari med en kunglig utmärkelse. Kung Carl Gustaf gav honom medaljen i 8:e storleken i högblått band med motiveringen: ”För förtjänstfulla insatser som initiativtagare och ansvarig för Victoriadagarna på Öland.”

"Nu är allt fullbordat"

Kay Wiestål och hustrun Camilla, efter att Kay fått medalj från kungen.

Kay Wiestål var efteråt tagen och lycklig.

– Nu är allt fullbordat. Fantastisk avslutning. Jag fyller 80 i år. Nu är allt verkligen superbra. Jag är enormt stolt och att få en kunglig medalj betyder väldigt mycket, sa han till Svensk Damtidning.

Annons

Kay hade på sista tiden klivit åt sidan och lämnat över arrangemanget av Victoriadagen åt andra. Men han stannade kvar på Öland med hustrun Camilla.

– Öland är vår nya permanenta bas och det känns underbart att få uppleva Öland året runt, sa Kay.

Så här skrev Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall när Kay tog beslutet att pensionera sig.

"I 40 år har kronprinsessan Victoria firats på samma sätt på Öland. Med traditionell uppvaktning vid Sollidens slott av familjen och senare på kvällen stort kalas på Idrottsplatsen i Borgholm med både utländska och svenska stjärnor. Det har kommit att kallas för Victoriadagen. I helgen tror jag att det var sista gången vi fick vara med om Victoriadagen i den formen som den nu har varit i så många år. Mannen bakom Victoriadagen Kay Wiestål tackade för sig efter 40 år. Vilket jobb han har gjort för Öland, kungahuset och monarkin. Ge karln en kunglig medalj", skrev Johan.

Annons