Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljen i djup sorg - nära vännen död timmar före Nobel

10 dec, 2023, 21:11 

Näringslivstoppen Melker Schörling är död.

Annons

Melker Schörling gick från två tomma händer till att skapa en förmögen på 70 miljarder kronor. Under sin karriär lyckades han göra företagen Assa Abloy och Securitas till stora succéer världen över.

Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023Brand logo
Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023

I helgen somnade han in i sitt hem. Melker Schörling blev 76 år gammal och dog efter en tids sjukdom, något som Dagens Industri var först med att rapportera om.

”Med Melkers bortgång har vi förlorat en av landets verkligt stora företagsledare men också en make, familjefar och för mig en mycket kär vän”, skriver H&M:s grundare Stefan Persson till Svenska Dagbladet.

Annons

Var god vän till kungafamiljen

Melker Schörling var en väldigt god vän till kungafamiljen. Dödsbeskedet kom samma dag som Nobelfesten 2023 ägde rum och Silvia och kungen tvingades dölja sin sorg under festligheterna.

Svensk Damtidning har tidigare tidigare kartlagt familjen Schörlings relation till den svenska kungafamiljen, där både Melker och hustrun Kerstin Schörling var självskrivna gäster på kungens och drottningens officiella och privata fester.

Melker Schörling, Kerstin Schörling
Melker Schörling och Kerstin Schörling på plats för att fira kungens födelsedag 2016.

Barnen blev goda vänner

Vänskapsbanden har dessutom gått i arv till andra generationer. Kronprinsessan Victoria är god vän till Melkers döttrar Sofia Schörling och Märta Schörling.

Annons

När Sofia Schörling gifte sig med maken Anders 2005 blev bröllopet stort i media, inte bara på grund av att societeten var på plats, utan för att det var då kronprinsessan Victoria offentligt visade upp Daniel Westling för första gången.

Kronprinsessan Victoria och Märta Schörling
Här småpratar prins Daniel och kronprinsessan Victoria med Märta Schörling Andréen och maken Linus Andréen innan Louise Gottliebs bröllop i Hölö kyrka 2018.

Foto: TT

Annons