Kungafamiljen laddar för Sverigemiddagen – årets festligaste fredagsmys!

Kungafamiljen laddar för Sverigemiddagen – årets festligaste fredagsmys!

Ikväll är det dags för årets kungligaste fredagsmys! 178 lyckligt utvalda kan glida in på slottet, och Svensk Damtidning är också på plats.

Kungafamiljen gör entré på slaget 19.30. I år är det kungaparet och kronprinsessparet som deltar, eftersom prinsessan Madeleine och Chris O’Neill befinner sig i USA och prins Carl Philip och prinsessan Sofia är på ett privat bröllop på Capri.

Din bästa chans att bli bjuden till kungen!

Sverigemiddagen är kungaparets sätt att uppmärksamma och tacka speciellt utvalda från hela landet som har gjort något bra för Sverige. I år hålls den för sjunde gången och gästerna är utvalda av Sveriges 21 landshövdingar, som tar med sig 5-6 personer från sitt eget län.

Så för de flesta ”vanliga” svenskar är detta faktiskt den bästa chansen att bli bjuden till slottet.

En annan speciell sak är att klädkoden inte är den vanliga vid kungaparets representationsmiddagar – det brukar ju vara frack.

– Ja, detta är en smokingmiddag. Och den äger alltid rum på en fredag, för att de som rest hit till Stockholm utifrån landet ska kunna stanna över helgen, berättar förste hovmarskalk Mats Nilsson.

De lyckligt utvalda kommer att få sätta sig till bords i slottets gamla balsal Vita havet. En gång i tiden var detta faktiskt två rum, dels en matsal, dels drottningens drabantsal. Men 1845 slog man ut väggen och så blev hela härligheten till en stor balsal för kung Oskar I och drottning Josefina.

Sverigemiddagen i Vita havet på Stockholms slott.

Så här kommer det att se ut på Kungliga slottet i kväll.

Nu kommer det att vara dukat vid runda bord precis som vanligt och mitt på borden lyser hovfloristen Claes Carlssons fantastiska blomsterdekorationer. Kanske kan vi hoppas på dahlior?

Idén till Sverigemiddagen föddes i samband med kronprinsessans bröllop 2010. Då bjöd Sveriges landshövdingar brudparet på middag och tre personer från varje län fick vara med.

Se filmen när hovet dukar:

(Klicka dig fram med pilen till höger, filmen ligger sist i bildsvepet):

Och här kan du se hur det går till när hovet bryter sina servetter:

Foto: TT, Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna, Instagram.