Kungafamiljen och Nobel 2020 – så blir det i år

Kungen Kung Carl Gustaf Drottningen Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Nobel Konserthuset

Hur blir Nobel 2020 för kungafamiljen? Och vilken roll får kungen? Här kommer besked från hovet.
Modeexperten om kungafamiljens Nobelklänningar: "Smashing!"
Slå på ljud

2020 blir unikt i Nobelprisets historia. Detta är ju året när ingenting är sig likt – och året när drottning Silvia och kronprinsessan Victoria får sitta hemma i tv-soffan och se allting på tv. Precis som alla vi andra.

Ett minst sagt annorlunda Nobelår för kronprinsessan Victoria.

Att hela Nobelbanketten har ställts in har bara hänt tre gånger under Nobelprisets 119-åriga historia. Men detta coronaår får Nobelpristagarna även ta emot sina medaljer och diplom under coronasäkra former i sina respektive hemländer. Och i stället för Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus – där ju kungen i vanliga fall delar ut Nobelprisen – blir det en tv-sänd ceremoni från Gyllene Salen i Stockholms stadshus där Nobelpristagarna hyllas.

– Vid den ceremonin kommer kungen att medverka med en digital hälsning, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Kungen och Nobelfesten 2020

Kungen Kung Carl Gustaf Drottningen Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Nobel Konserthuset

Så här brukar det se ut. I vanliga fall är det ju kungen som av hävd och tradition delar ut Nobelpriset i Konserthuset i Stockholm på Nobeldagen den 10 december.

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin kommer att hålla tal och mellan prisen blir det musik. Konserthuschefen Stefan Forsberg är ceremonimästare och Linus Fellbom regisserar. Och eftersom årets pristagare missar alla festligheter kommer de istället att bjudas in till nästa års Nobelbankett.

I vanliga fall är Gyllene Salen platsen för Nobelfestens grand final, dansen. Men i år kommer i stället hela den digitala Nobelceremonin att ta plats här.

Hela ”Nobelprisutdelningen” sänds i SVT1 och en sak är i alla fall precis som vanligt: Klockslaget! Sändningen börjar klockan 16.25, den tidpunkt när drottningen och kronprinsessan Victoria i vanliga fall skulle ha frasat in i Konserthuset i sina hett emotsedda Nobeklänningar – om detta nu hade varit ett vanligt år.

LÄS OCKSÅ: 22 bästa bilderna från Nobel 2019!

LÄS OCKSÅ: 17 magiska bilder från kungens Nobelmiddag 2019

Foto: TT.