Kungafamiljen öppnar upp inför Gregors filmkamera

Kungafamiljen öppnar upp inför Gregors filmkamera
Annons

Gregor Nowinski, dokumentärfilmare.

Dokumentärfilmaren Gregor Nowinski som tidigare gjort de hyllade tv-porträtten av familjerna Wallenberg och Bonnier har nu tagit sig an familjen Bernadotte. Ikväll går startskottet för serien “Familjen Bernadotte” i TV4. Och ett så här närgånget porträtt av kungen och hans familj har ingen gjort tidigare.

Annons

I första avsnittet handlar det om kung Carl XVI Gustaf. Dokumentärfilmaren Gregor Nowinski förklarar:

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia öppnar upp inför filmkameran.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia öppnar upp inför filmkameran.

– Jag hoppas att det ska framgå att kungen är en känslosam person som verkligen har sinne för humor.På ett unikt sätt har kungafamiljen öppnat upp framför Gregors kamera. Vi får se kungens oförställda glädje när han får klia kossor under hakan på sitt Stenhammar, hur han lite pillemariskt smygkikar på de anländande gästerna vid en kungamiddag och hur han öppet berättar om sorgen och tomheten efter fadern som gick bort i en flygolycka 1947.

Journalfilmsklipp

Intervjusekvenser med kungen varvas med härliga journalfilmsklipp från vår regents födelse fram till idag. Och även drottning Silvia, greve Carl Johan Bernadotte, kronprinsessan Victoria, prinsessan Christina och överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister hjälper till att teckna en bild av Sveriges statschef.

Berörd av programmet

Slottet– Jag tror att kungen blev berörd av programmet, inte så att han bara tyckte att det var trevligt utan jag tror att han faktiskt blev ganska tagen, berättade Gregor för Svensk Damtidning inför premiären.

Kronprinsessan står på tur

I del två porträtteras drottning Silvia och i del tre är det kronprinsessan Victoria som står på tur. Det fjärde avsnittet tillägnas kärleken och det femte blir en historisk återblick med prinsessan Christina som ciceron. Den avslutande episoden heter “Plikt och glädje” och skildrar verksamheten på slottet.

Av Camilla Spjuth Palve
Foto: Charles Hammarsten

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

32 kommentarer till “Kungafamiljen öppnar upp inför Gregors filmkamera”

 1. allegra skriver: 29 april, 2010

  Kul att svensk tv äntligen gör vad brittisk och dansk tv gjort nämligen porträtterar kungliga familjen i flera avsnitt. Och tänk att det är tv4 som ger järnet.
  Den brittiska tvserien är ett par år gammal och faktiskt rolig och visas om och om igen i diverse nischkanaler som inte finns i Sverige. Den danska serienär just visad i dansk allmäntv, och kan ses gratis på nätet (www.dr.dk)
  Den är inte lika ledig som den brittiska men saknar verkligen inte charm.
  I Belgien finns en nischkanal som visar kungligt dygnet om.
  Tänk om en skandinavisk mediekoncern kunde samarbeta med den för nordisk tillgänglighet.


 2. BIGGAN skriver: 29 april, 2010

  MYCKET TREVLIG KVÄLL MED DE KUNGLIGA!


 3. Astrid skriver: 29 april, 2010

  Suveränt bra program! Verkligen intressant. Prinsessan Christina är ju oerhört sympatisk, klok och varm. Och Kungens mycket speciella uppväxt och villkor skildras ju på ett mycket bra sätt.


 4. Gittan skriver: 29 april, 2010

  Instämmer med föregående skribenter..
  Riktigt trevligt sammansatt program, trots frånvaron av egentliga nyheter…


 5. Maria skriver: 29 april, 2010

  Bra och intressant program.Har nog inte varit så lätt för kungen med sin blyghet.Tycker han ger ett sympatiskt intryck


 6. Tv-tittare skriver: 29 april, 2010

  Jag gillade faktiskt det här. Det var väldigt fint gjort och Kungen visade en ny sida som jag inte sett förut. Man ser riktigt hur blyg han är. Dessutom såg jag en mjukare sida av Drottningen samt Victoria som visade ännu mer djup och förståelse.
  Ser fram emot nästa och def. när det ska handla om Kronprinsessan!


 7. Tv-tittare skriver: 29 april, 2010

  Till Astrid: Instämmer även ang Prinsessan Kristina. Väldigt sympatisk och fin kvinna.
  Kungen har nog haft det väldigt svårt med sin blyghet. Där skiljer sig han och KP Victoria som iaf verkar betylidgt tryggare i sin roll. Jag tror att hon är den trygga i familjen Bernadotte.


 8. Bella Donna skriver: 29 april, 2010

  Väldigt finstämt porträtt av kungen tycker jag!


 9. Johannesjoberg.blogg.se skriver: 30 april, 2010

  Förutom det ovan nämnda, tyckte jag att även greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg gjorde ett bra intryck i sin reflektion över Torekovskompromissen.


 10. Kiana, Norge skriver: 30 april, 2010

  Jeg har lest at dette kommer til å bli vist på tv i Norge etter hvert, cirka rett før bryllupet i Juni. Det skal bli spennende å se denne serien med de kongelige i Sverige! Jeg liker de kongelige i Skandinavia svært godt.

  Fint å høre fra dere som har sett første avsnitt i kveld at det er bra! Da har jeg noe å glede meg til!


 11. rasmus skriver: 30 april, 2010

  Hade väntat mig ett mer personligt program, inget nytt alls förrutom Prinsessan Christina, fru Magnussons frisyr och Grevinnan Alice Trolle-Wachtmesisters ögonbryn.
  Att efter Kung Carl Gustafs upplästa tal (som han ej skrev sjäv)) om sin far, säga att -stödet för monarkin ökade ,var väntat liksom att man utelämnade att stödet för monarkin minskade då Kung Carl Gustaf utan manusförfattare gjorde sitt berömda uttalande om Brunei .
  Efter att ha sett detta kunde det lika gärna varit 1810, Kungen som människa fick man inte se något utav förrutom hans väldigt “naturliga” besök i slottsköket.
  Att i nästa program om Drottningen få veta något om hennes berömda far och hans förflutna, varför han gjorde dom olika val i livet han gjorde få vi nog inte veta, istället blir det något om apan Silvia lekete med i Sydamerika kan jag tänka och annat intressant….


 12. Håkan AlmgrenHåkan skriver: 30 april, 2010

  Det är bra med dylika program folk får en realistisk bild av kungafamiljen. Vi lär oss att respektera dem och vara stolta över vår monarki. Mera dylika program i tv:n.


 13. Ann skriver: 30 april, 2010

  Jättebra program! Jag tycker att man får en helt annan förståelse för hur kungens uppväxt var – inte alltid helt lätt. Anledningen till att KP Victoria verkar tryggare i sin roll är nog för att hon fick en friare och mer normal uppväxt, fick gå i vanlig skola och även vara barn så länge det gick. När hon och hennes syskon växte upp kunde även kungliga barn få en relativt normal barndom, medan kungen och hans systrar uppfostrades mer som barn i högreståndsmiljö gjorde på den tiden. Det är klart att det sätter sina spår!

  Håller också med om att prinsessan Christina verkar vara en mkt sympatisk person! Roligt med ett porträtt av en kunglig person som sällan syns offentligt.


 14. Lennart von Hovstallet skriver: 30 april, 2010

  NU har jag sett Bernadotte del 1…. hmm raett sa intressant men anda platt pa nat vis…glimtade till ibland mest med
  Tsunami talet… samt naer han kliade tjuren pa Stenhammar… njae… inte sa djuplodande inte sa imponerande
  drottningen valdigt banal…det forklarar en del visavis barnen….ingen serioes diskussion om lantbruk tex >>
  och sa dessa laaaaanga faces som di har i Sverige…en amerikan i Sverige undrar alltid vem som just doett ??
  men vi far se framover…del 5 och annu mer del 6 blir mina vaforiter… 🙂
  anda som summering mycket sevart !!!
  som service till vara nordiska grannar denna link till programmet i dess helhet:
  http://www.tv4play.se/aktualitet/familjen_bernadotte?videoId=1.1618558


 15. Panoptes skriver: 30 april, 2010

  Hej Rasmus,

  Ditt påstående om Kungens uttalande i Brunei (“utan manusförfattare gjorde sitt berömda uttalande om Brunei”) är falskt.

  Kungens uttalande i Brunei var helt i överensstämmelse (och bitvis ordagrant återgivet) med den officiella hållning som Sverige intog visavi Brunei, vilken hade formulerats i den briefing-pärm från Utrikesdepartementet som Kungen erhållit innan resan. Enligt Torekov-kompromissen har Kungen därmed svårligen annat val än att vara lojal mott sitt lands regerings utrikespolitiska hållning.

  Att konungen uttalade sig inom ramarna för UD:s riktlinjer skall han inte lastas för, men att sittande regering inte gav Kungen erkänsla för att han höll sig lojal till UD:s briefade hållning ser jag som ett brott av Göran Perssons regering gentemot Torekovkompromissen.

  Brunei-affären visade med all önskvärd tydlighet att valda politiker kastar vem som helst åt lejonen, så länge kan rädda sitt eget skinn i det korta loppet. De behöver inte jobba för Sveriges bästa i hela sitt liv, och har därför inget behov att ett balanserat och moget statsmannaskap.

  Och angående Tsunamin; det var egentligen inte talet som var Kungens viktigaste bidrag: det var snarare att han och ingen annan kunde bryta dett gastkramande dödläge av tystat offentligt samtal som regeringen Persson anbefallt. En förlamande plikt till “konsensus” som syftade till att ge regeringen Persson fritt spelrum att täcka över sina misstag och skyla sin bristande handlingskraft för att rädda svenska medborgare i nöd. Jag kommer aldrig att glömma Perssons stats- och kabinettsekreterares hånflin vid de presskonferenser när de utförligt förklarade varför det var så svårt att göra något för våra medborgare i nöd. Och säga vad man vill om DN, men Maria Schottenius intervju med Kungen (där han sade att det är bättre att handla och något blir inte helt perfekt, än att inte handla alls) räknar jag till DN:s största bidrag till det offentliga samtalet i Sverige under 00-talet.


 16. Bettan Jonsson I Nybro skriver: 30 april, 2010

  Nummer 14
  Kanske den bästa kommentar pa Svensk Damtidning nånsin, och under alla omständigheter under 2010 !! Mycket bra sagt !
  Tack från Nybro.i Småland..!! Och kusinerna i Alsterbro hälsar också
  så di gjör. Di tycker liadant som vi i Nybro!


 17. Marguerithe skriver: 30 april, 2010

  Till sign Panoptes.
  Tack för ditt tydliga klarläggande av kungens påstådda inblandning i Bruneiaffären! Det är tydligen många som fortfarande ej har förstått/vill förstå hur det verkligen låg/ligger till. Som sagt, regeringen (s) har inga skrupler och deras slagord “solidaritet” betyder ingenting. Kungen har ett stort civilkurage och hans scoutanda “alltid redo” finns närvarande i allt han gör. Finns inget mer att tillägga då din kommentar är tillfyllest.


 18. Marika skriver: 30 april, 2010

  Kungen är bunden till händer och fötter av Torekovsprotokollet.
  Det var nog rätt som sades i programmet igår, att kung Carl VI Adolf var gammal, trött och hårt pressad när han skrev under.

  Inte heller talade kungen fritt särskilt många minuter under gårdagens första program; och så mycket klokare på mannen blev vi väl inte?
  Det historiska materialet borde sändas fristående, och inte inkräkta på detta sällsynta tillfälle att se dagens kungahus innifrån – om det nu alls var meningen.


 19. sofia skriver: 30 april, 2010

  Jag blev förvånad hur lik Victoria är sin faster prinsessan Christina.


 20. Marika skriver: 30 april, 2010

  Kungens farfar hette Kung Gustav VI Adolf, och inget annat.
  Ursäkta.


 21. Kiana, Norge skriver: 30 april, 2010

  Ah jeg fant en link og fikk sett program nummer en (av seks) nå!! Det var veldig koselig å se. Jeg fikk en ny forståelse for Sveriges Konge, hvem han er og hvor han kommer fra. Han framstod for meg i den dokumentaren som en veldig varm person på tv også. Jeg har aldri betvilt at han er en varm person privat, men jeg har aldri sett noe til det på tv da jeg ikke har sett så mye av ham på tv egentlig heller. Han ble mer en “person” i tillegg til at ha er en konge for meg nå, og det var koselig å oppleve. Han er sikkert morsom som Dronningen sier, men dessverre kommer det ikke fram så godt. “Det er få som ser det” sa Dronningen.

  Gleder meg til de 5 neste episodene! 🙂


 22. Anna skriver: 30 april, 2010

  Panoptes#14

  En stor eloge och applåd till dig för ett av de bästa och mest välskrivna inlägg jag sett här någonsin!


 23. Bibbi Wall skriver: 30 april, 2010

  Hade väntat mig litet mer än detta magra program. Varför så tråkiga frågor? Kungen får aldrig chansen att säga något som man inte hört förut. Han har ju humor och tycks vara en mycket vänlig person. Men inte mycket av de egenskaperna kommer fram. Vackra drottning Silvia satt i kanten och gjorde några små inlägg som föll platt till marken. Kanske kungen kunde få klara sig ensam någon enda gång?


 24. caterine skriver: 30 april, 2010

  Kungen borde lära sig av drottning Margrethe av Danmark och kung Olav av Norge, de intervjuer jag har sett av dom är mycket naturligare och ledigare, låt kungen få visa sig så kul och naturlig som jag tror att han är bland kompisar, men med Sivias hökblick på sej är det inte så lätt. Kungen är snygg och säkert trevlig men släpp lite på stelheten och se lite gladare ut på bilderna. Och vad snygg han var som ung, jättesöt.


 25. ina skriver: 30 april, 2010

  En såpass stor stab som hovet har för att sköta marknadsföringen av kungahuset hade det väl varit rent bedrövligt om inte den här programserien hade varit åtminstone ok! Det går inte att jämföra Carl-Gustav med Margrethe av Danmark, hon har alltid framstått som en mycket intelligent och välformulerad kvinna, som på ett klart och koncist sätt kan formulera hur hon ser på sin roll som drottning och regent tex. Tvivlar inte alls på att C-G och hans familj är vänliga och hyfsat trevliga människor som försöker göra sitt bästa, men räcker det om man skall fungera som statschef -i alla fall i teorin- i ett modernt land…


 26. Nina d'Este skriver: 30 april, 2010

  Panoptes,#14

  för mig, förefaller det underligt att man endast upprepar det man faatt i hand som material fraan en instans.
  Vid nya kontakter gör man informationssökningar,
  eller ens assistenter/sekreterare utför dem o själv bearbetar man material fraan olika källor till förberedelse.
  När man tar orden i sin egen mun –
  är man ansvarig för dem personligen –
  inte minst som statschef.
  Har själv besökt Brunei, paa Sultanens personliga inbjudan,
  för ett par aar sedan. Man kliver in i ett helt annat perspektiv,
  12 flygtimmar fraan Europa i denna världens sista absolutistiska arvsmonarkie där vi togs emot i Istana Nurul Iman,
  världens största palats med boendeyta över 200.000 kvadratmeter bestaaende av marmor o guld…..knäande uppassare…..militärparader….konst (“okänd köpare” som det heter paa konstauktioner…) –
  det är en högst surrealistisk värld….en sorts Hightechnology-James Bond-kungadöme. En av Sultanens största hobbies är sportbilar o det är troligt Kungen o han fann varandra i detta thema….


 27. Magdalena skriver: 30 april, 2010

  Nei, dette var ingen høydare! Programmet var tradisjonelt lagt opp med intervjuer og gamle filmklipp. Det var ingen nyheter,- og manglet den ledige stil som særpreger de danske programmene.


 28. pix skriver: 30 april, 2010

  Bra gjort program, men jag hade nog förväntat mig lite mera nytt
  en aning långrandigt faktiskt tycker jag, men man får väl se hur de andra programmen blir.


 29. Marianne Fröberg skriver: 1 maj, 2010

  Kan inte tycka att vi såg speciellt mycket om vår Kung som vi inte visste. Det som var trevligt med programmet var att vi slapp reklamavbrott utan det var långa partier före och efter. Det går inte att jämföra med det om den Danska kungafamiljen som var betydligt mera inpå livet.Så jag hoppas att det blir bättre.


 30. Panoptes skriver: 1 maj, 2010

  Hej Nina d’Este

  Den svenska konstitutionen fungerar inte på det sätt som du verkar anta — men det är ej heller att begära att du skall känna till detta. Tillämpar man konstitutionen med full kunskap om dess kontext av förarbeten och propositioner, så hade det strikt sett allra lämpligaste varit att Brunei ej alls besöktes. Men världen är inte skrivbordsteoretiskt perfekt…om vi får anta att Sultanen utsträckt en inbjudan till Sveriges folkrättslige Statschef, och om Sultanen dessutom ej eller hade något emot att han besöktes som en “avstickare” på hemresan från statsbesöket i Vietnam (något som annars bekymrade vår Kung, då det statsprotokollärt är en förolämpning att inte resa till ett land enkom för detta lands skull, utan istället “titta in” för att man “har vägarna förbi”), så var besöket en realpolitisk pragmatism som en statsminsiter som Göran Persson lätt kunde fördra.

  Emellertid, från och med detta, så ligger rent konstitutionellt ansvaret tungt på Statsministern. Det heter i konstitutionen att Statschef skall samråda med Regering innan han anträder resa utomlands. Det är uppenbart att detta är en utrikespolitisk säkerhetsmekanism för att tillse att Sverige inte talar med dubbla tungor mot främmande makt. Det som var fel med Brunei-besöket var att Regeringen inte tog sin roll i Torekov-kompromissen på allvar, utan delegerade konstitutionsstridigt hanteringen av statsbesöket ned på tjänstemannanivå. Regeringen på statsrådsnivå samrådde inte med Kungen. I vad mån Sverige under sin närvaro ville göra sin hållning gentemot Brunei känd, kan endast Regeringen formulera denna. Detta gjordes genom de PM som UD skickade till Hovet.

  När så utrikesminiser Laila Freivalds avvek från den svenska delegationen, efter det vietnamesiska statsbesöket, och när som Regeringen endast närvarade i Brunei genom en statssekreterare från Miljödepartementet, och närsom Expressen Michael Töppfers och Dagens Ekos Lars-Gunnar Erlandsson stack mikrofonerna framför Kungen, ioch problematiserade besöket i denna absoluta monarki, kan nog bara de mest knastertorrtt ortodoxa jurister hävda att Kungen skulle ha vägrat öppna sin mun. Som gäst under Sultanens tak gjorde han det enda möjliga, och det bästa givet situationen, och höll sig till vad Regeringen briefat honom via Utrikesdepartementet.


 31. Nina d'Este skriver: 2 maj, 2010

  Panoptes, #29

  tack för Ditt svar.

  Dock, jag undervisades i statskunskap i schweizisk skola,
  bl a ingick svenska statsskickets förändring -71 gnm Torekov-manifestet (grundläggande, säkerligen ej saa ingaaende som Ni i svensk undervisning) –
  där den svenske regenten fraantogs allt politiskt inflytande o endast är ceremoniell i sin fkn som statschef.

  Som betraktare utifraan är det emellertid förbryllande förstaa hur detta gaar ihop med Kungens uttalanden i flertal ämnen,
  som ändock visar han har stort inflytande över politisk debatt i Sverige o som uppmärksammas av utländsk press.

  Som exempel Kungens kritik av Norge för säljakt, han uttalanden för vargjakt i Sverige, hans investeringar i brasilianska trä-giganten “Aracruz” (som högg ned regnskog o fördrev urinvaanare).

  Hans kritik av svensk regerings agerande efter Tsunamin i Thailand (även om den kan man förstaa, efter Bundeskanzler Schröder erbjudit svenska statsministern 2 ggr i initialskedet av räddningsarbetet, att flyga skadade svenskar med tyska MedEvac plan till Köln – eftersom vi hade mkt god kapacitet – hjälpen avböjdes fraan svenskt haall eftersom det skulle vara blaa-gul transport ) –
  är egentligen även den anmärkningsvärd, med Torekov-manifestet som bakgrund.

  Tillbaka till det olyckliga Brunei-uttalandet av Kungen. Det som noterades extra skarpt i utländsk press, var att Kungen (en erfaren monark) förvaanades över den kritik hans uttalande ledde till efteraat….

  Är det inte saa att Kungen omgetts själv av daaligt förberedda egna medarbetare – man kan inte enbart skylla paa en regering, dess medlemmar växlar….o som Du saa riktigt skriver i tidigare inlägg, detta är exempel paa hur valda politiker kastar vem som helst till lejon för att rädda eget skinn.

  Med tanke paa att grundläggande fakta hur de mänskliga rättigheterna uppfylls eller inte – är basal kunskap om länder –
  o den svenske statschefen bör ha tillgaang till fullständig information – just för att kunna utföra sin komplicerade roll som Torekov-manifestet lägger fast.
  Att Sultanen är en högst vänlig o gästfri värd, det är det ingen tvekan om….


 32. Fröken från Berlin skriver: 9 februari, 2014

  Jag såg just nu alla delar och har nu känslan av vara kungafamiljen riktig nära.
  Jag är tacksam för denna härliga mycket intressanta och väldig personliga dokumentation.
  Det var berikande att få se det allt. Särskilt den underbara Drottningen Silvia är ett riktigt föredom för mig..och jag tycker det är viktigt att ha!
  En varm och hjärtlig hälsa till Sverige från Tyskland!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar