Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljen samlad – nu döps prins Julian! Kusinen Adrienne showar

14 aug, 2021, 10:25 

Kungafamiljen är samlad i Drottningholms slottskyrka – nu döps prins Julian. Och alla hans kungliga kusiner verkar vara i högform!

Annons
Se kungafamiljen på slottsbacken efter prins Julians dopBrand logo
Se kungafamiljen på slottsbacken efter prins Julians dop

Årets stora kungliga familjehögtid har börjat! Hela kungafamiljen har anlänt till slottskyrkan på Drottningholm, efter att först ha samlats i kungaparets privata våning, och fem månader gamle prins Julian ser ut att vara i finfin form inför sitt livs första framträdande.

prinsessan madeleine prinsessan adrienne
Prinsessan Adrienne showade för fotograferna innan hon gick in i kyrkan med mamma Madeleine.

Kungafamiljen samlad för prins Julians dop

Julian är den fjärde generationen – och det 21:a kungliga dopbarnet! – som bär den nu 115 år gamla dopklänningen. Det är en familjeklenod av siden, batist och valenciennespetsar, och han har fått sina namn Julian Herbert Folke inbroderade i den matchande capen av sidensatin. Bredvid sitter småprinsarna Alexander, 5, och Gabriel, snart 4. Dessutom är det många som håller tummarna för en liten show, som när Alexander yrde runt och blev kompis med statsministern. Stefan Löfven missar dock dopet den här gången, justitieminister Morgan Johansson är här i hans ställe och med sig har han regeringens present, en tyghund. Vi får se om han har lika bra tumme med dagens småprinsar!

Annons

Carl Philips och Sofias hyllning till Avicii i kyrkan


Dessutom är har Carl Philip och Sofia verkligen satt sin personliga prägel på gudstjänsten. De har till exempel valt att hylla sin saknade vän musikgeniet Tim "Avicii" Bergling genom att spela låtet "Hey brother", som han har skrivit. Dessutom framfördes en specialskriven låt till prins Julian med namnet "Lilla Vackra Du".

Sofia och Carl Philip blickar stolt upp mot sin yngsta son.
Kusinen Oscar är förstås också på plats!

Strax innan dopfamiljen kom också hela det stora gänget av småkusiner: Estelle, 9, Oscar, 5, Leonore, 7, Nicolas, 6, och Adrienne, 3. Samt deras föräldrar förstås. Att Madeleine och Chris är hemma med sin familj är ett av de stora glädjeämnena och själva firade de i går kväll med en barnfri romantisk middag på restaurang. Kungaparet anlände sist, med dopföljet, och drottningen fullkomligt strålar, hon har ju alla åtta barnbarnen omkring sig. Nu sitter de alla på plats på sina sammetsklädda stolar framme i koret, och över dem tronar den stora ljuskronan med plats för hela 112 ljus, som en gång tillverkades för balsalen på Stockholms Slott.

Annons
Prinsessan Leonore har blivit så stor!

Altaret är dekorerad med tunga silverljusstakar och intill står vaserna med sensommarblommor. Allt är mycket kungligt och traditionstyngt, men detta är samtidigt ett dop som skiljer ut sig, med sin lite mindre kostym. Och för första gången är det inte ärkebiskopen (eller någon av hennes företrädare) som förrättar dopet. Den uppgiften sköts nu av överhovpredikanten Johan Dalman och hovpredikanten Michael Bjerkhagen, som är redo vid den blomsterdekorerade dopfunten med sin förgyllda ängel.

Storebror Gabriel i kyrkan!

Foto: TT

Annons