Kungafamiljen sida vid sida för första gången efter skandalboken

I dag var det dags.

För första gången någonsin gick World Child & Youth Forum av stapeln på slottet.

På plats fanns kungafamiljen samlad – sidan vid sida för första gången sedan skandalboken om kungen släpptes.

World Child and Youth Forum (WCYF) är ett initiativ av kungaparet och är tänkt som en arena för samtal och erfarenhetsutbyte om FN:s konvention om barnets rättigheter. Idag, fredag den 19 november, gick det första forumet av stapeln i Rikssalen på Stockholms slott.

På plats fanns hundratals människor som idag på olika sätt arbetar med och för barn och ungdomar. Dessutom närvarade också kungafamiljen. Strax innan klockan 10:00 på fredagsmorgonen anlände kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Madeleine till slottet. Den enda som inte var där var prins Carl Philip som var upptagen med sina studier vid Alnarp. Familjen tycktes lite stressad och fokuserad då de skyndade in till sian platser.

Kungen på glatt humör

Detta är första gången som kungafamiljen visar sig offentligt tillsammans sedan skandalboken “Den motvillige monarken” släpptes. Hittills är det bara kungen som kommenterat boken och nu gör familjen allt för att visa upp en enad front. Men trots det, såg drottning Silvia stundtals mycket sammanbiten ut. Kungen däremot var på glatt humör, skojade och skämtade. I sitt öppningstal talade han om hur glad han var över att alla kommit för att medverka i forumet.

– Det är jätteroligt för mig att hälsa er alla varmt välkomna till Stockholms slott. Och jag måste säga att jag tycker det här är viktigt och inspirerande att forumet äger rum här, sa kungen i talet.

Han fortsatte:

– Med drottningens bakgrund i Childhood och min bakgrund i scouterna kände vi att det fanns mycket att vinna på att hitta ett gemensamt arbetssätt, skapa en ny plattform.

Ansträngt leende

Därefter lämnade han över ordet till drottningen, som gjorde entré i talarstolen med ett samlat, men lite ansträngt, leende.

– Hur mycket kan barn egentligen om sina rättigheter? Och hur mycket kan vuxna egentligen?, sa drottningen och talade vidare i hela sju minuter. Efteråt hyllades hon av rungande applåder.

– Tusen tack, sa hon med märkbart rörd röst.

World Child and Youth Forum pågår hela dagen och avslutas klockan 17:00 ikväll.

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten

Kung Carl Gustaf och prinsessan Madeleine.

Dagens program:

08.45 – 09.30 Gästerna anländer.

09:45 – 10:30 Högtidligt öppnande

10:30 – 10:45 Introduktion till FNs barnkonvention med fokus på artikel 12 om barnets rätt till delaktighet och inflytande.

10.45 – 11.30 Onlinedialog om artikel 12 i vardagen (mellan deltagare på plats och ungdomar runt om i landet som deltar via videolänk)

11.45 – 12.45 Nätverkslunch med bordsplacering och diskussionsledare. Vid varje bord placeras deltagare från barn- och ungdomsorganisationer, riksdag och regering, näringslivet, offentlig sektor och det civila samhället.

13:00 – 14:00 Workshops.

14.10 – 15.05 Panelsamtal om hur mycket det betyder att barn och unga blir lyssnade till – både för individen och för samhället. Att bli lyssnad till lägger grunden för en god självkänsla och det har i sin tur positiva effekter för samhället i stort. Paneldeltagarna belyser detta utifrån olika perspektiv.

15.05 – 15.45 Gemensam, interaktiv avslutning: ”Kreativ höjd för framtiden”

15.45 – 15.55 Högtidligt avslutande

16.00 – 17.00 Möjlighet till fortsatt nätverkande

KÄLLA: www.wcyf.se