Kungafamiljen sörjer prins Henrik

Det är sorg även i det svenska kungahuset efter att prins Henrik gick bort under natten den 13 februari.

Kungafamiljen har med vemod tagit emot beskedet att prins Henrik har somnat in. Nu sörjer de en kär släkting och vän.

Kungens pappa och drottning Margrethes mamma var syskon och de hade samma farfar/morfar i gamle kungen Gustaf VI Adolf. Idag är kronprinsessan Victoria och hennes syssling kronprins Frederik både kungliga kollegor och nära vänner.

Läs mer: Drottning Margrethe hann infria Henriks sista vilja

För kungens del sätter prins Henriks bortgång punkt för en 50 år lång vänskap. Han lärde ju känna Henrik redan när han och Margrethe var nyförlovade, och kungen känner förstås djupt med sin kusin som har förlorat sin älskade make.

Prins Henrik stod nära vårt svenska kungapar. Här är de fyra samlade.

Läs mer: Henriks liv – från namnbytet till äktenskapet som klarade allt

Familjerna har genom åren träffats både officiellt och privat. Det har blivit många fester, födelsedagar, bröllop och dop. Prins Henrik och drottning Margrethe var med jämna mellanrum gäster hos kungafamiljen i Stockholm, bland annat på kronprinsessan Victorias bröllop och på prinsessan Estelles dop. Sista gången prins Henrik var här var 2013, i samband med att kungen firade sina 40 år på tronen. Till kungens 70-årsfest på Stockholms slott för snart två år sedan kom drottning Margrethe däremot ensam.

Läs mer: Prins Henrik avled i närvaro av sina närmsta

Bilden som du ser här över togs när kungaparet bjöd drottning Margrethe och prins Henrik på svarsmiddag i Malmö i samband med det svenska statsbesöket i Danmark 2007.

– De danska och svenska kungahusen är sedan generationer förenade genom släktskapsband. Med er, kära kusiner, och era familjer har vi – min familj och jag – alltid haft en nära kontakt, sa kungen i sitt tal då.

Läs mer: 14 vackra bilder från Henriks liv

Nu har prins Henrik lämnat oss, men det kungliga svensk-danska släktbandet är varmt och starkt och hans minne kommer att leva länge.

Foto Stella pictures