Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljen sörjer prins Henrik

14 feb, 2018, 07:35 
Det är sorg även i det svenska kungahuset efter att prins Henrik gick bort under natten den 13 februari.
Annons

Kungafamiljen har med vemod tagit emot beskedet att prins Henrik har somnat in. Nu sörjer de en kär släkting och vän.

Kungens pappa och drottning Margrethes mamma var syskon och de hade samma farfar/morfar i gamle kungen Gustaf VI Adolf. Idag är kronprinsessan Victoria och hennes syssling kronprins Frederik både kungliga kollegor och nära vänner.

För kungens del sätter prins Henriks bortgång punkt för en 50 år lång vänskap. Han lärde ju känna Henrik redan när han och Margrethe var nyförlovade, och kungen känner förstås djupt med sin kusin som har förlorat sin älskade make.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Prins Henrik stod nära vårt svenska kungapar. Här är de fyra samlade.

Familjerna har genom åren träffats både officiellt och privat. Det har blivit många fester, födelsedagar, bröllop och dop. Prins Henrik och drottning Margrethe var med jämna mellanrum gäster hos kungafamiljen i Stockholm, bland annat på kronprinsessan Victorias bröllop och på prinsessan Estelles dop. Sista gången prins Henrik var här var 2013, i samband med att kungen firade sina 40 år på tronen. Till kungens 70-årsfest på Stockholms slott för snart två år sedan kom drottning Margrethe däremot ensam.

Annons

Bilden som du ser här över togs när kungaparet bjöd drottning Margrethe och prins Henrik på svarsmiddag i Malmö i samband med det svenska statsbesöket i Danmark 2007.

– De danska och svenska kungahusen är sedan generationer förenade genom släktskapsband. Med er, kära kusiner, och era familjer har vi – min familj och jag – alltid haft en nära kontakt, sa kungen i sitt tal då.

Nu har prins Henrik lämnat oss, men det kungliga svensk-danska släktbandet är varmt och starkt och hans minne kommer att leva länge.

Foto Stella pictures

Annons