Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljens fjällstuga – se bilderna inifrån!

27 feb, 2023, 16:30 
Kungafamiljen i Storlien
Stugliv i Storlien – men med kunglig glans.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det är sportlovstider och ni är nog många som tillbringar veckan till fjälls – precis som kungafamiljen nästan alltid brukar göra.

Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Deras stora fjällstuga ligger i Storlien i Jämtland, två kilometer från norska gränsen, och den har varit i kungafamiljens ägo i mer än 90 år.

Klart att man blir nyfiken på hur den ser ut!

Kungafamiljen framför stugan i Storlien 2020
Kungaparet på sportlov med prins Carl Philip och prinsessan Sofia 2020 – bakom skymtar den kungliga fjällstugan.
Annons
Kungens hus i Storlien
Kungens stuga i Storlien – flaggan avslöjar när han är där.

Ja, mysig visar det sig, med en stor öppen spis i vardagsrummets ena hörn. När de här bilderna togs var rummet möblerat med tidstypiska 1950-talsmöbler och Josef Franks klassiska golvlampa.

På golvet framför öppna spisen ligger vad som ser ut att vara en isbjörnsfäll. Vem skulle inte vilja göra som Hagasessorna och skala sin apelsin på den?

Kungen och Hagasessorna – prinsessan Désirée, prinsessan Birgitta och prinsessan Christina – i stugan i Storlien 1959
Kungen, 13, med tre av sina systrar – Hagasessorna Désirée, Birgitta och Christina – i Storlien 1959.
Annons
interiörbild från kungafamiljens stuga i Storlien – här köket
Köket, som det såg ut 1959.

Bilderna har ju några år på nacken som ni ser – men kungen är å andra sidan mån om att bevara och inte den som renoverar i första taget: När spisen till slut byttes ut på hans sommarslott Solliden häromåret så hade den hängt med i 60 år.

Husen som kungen äger privat

– På Solliden finns inget av den standardjakt som man ser på så många andra håll i dag, sa slottsfogden Leo Eriksson till Svensk Dam då – och allt talar för att kungen lever efter samma strama princip i sin fjällstuga i Storlien.

Annons
Kungen och prinsessan Birgitta i stugan i Storlien 1959
Kungen har åkt skidor i Storlien sedan han var åtta. I år lär det dock inte bli så mycket utförsåkning eftersom han är under rehabilitering efter sin hjärtoperation i måndags.

Den kungliga fjällstugan ligger granne med Högfjällshotellet och är omgiven av flera gäststugor – som bland annat hyser livvakterna från säpo.

Hit åker kungafamiljen på skidsemester

Det var kungens föräldrar prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla som fick den i bröllopspresent av Skidfrämjandet när de gifte sig 1932, och detta gedigna 1930-talshus har stått i centrum för de kungliga vintersemestrarna ända sedan dess. Även om kronprinsessfamiljen numera gör också avstickare till andra platser i de svenska fjällen.

Annons
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åker skidor utför
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Som i fjol när de rev av två skidsemestrar på bara några veckor: Först i Björnrike i Vemdalen runt nyår och sedan i Åre. Båda gångerna sågs de av ögonvittnen när de lunchade på restauranger i anslutning till backen.

Kungen, drottningen och hunden Brandie i Storlien häromåret, där de njöt av termoskaffe och kaka i vårvintersolen.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

Annons