Kungafamiljen under Dagmar von Arbins begravning

Kungen drottningen och kronprinsessan Victoria på kungliga begravningen

Kungafamiljen tog sitt farväl i ljus och tacksamhet – tacksamhet över att 103-åriga Dagmar fick ett så långt och rikt liv.

Kungafamiljen anlände på slaget ett och kungen bugade djupt framför kistan, som var täckt av rosor, nejlikor och tulpaner i rött och vitt. Drottningen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia neg.

Kronprinsessan Victoria var gripen efter Dagmar von Arbins begravning.

Victoria var gripen.

Intill låg deras stora vackra kransar, som alltid med sina blågula band och krönta monogram.

Kungafamiljens kransar vid Dagmar von Arbins begravning.

Kungafamiljens underbara kransar – kungaparets var faktiskt bunden av gula tulpaner.

På andra sidan satt Dagmars stora familj: Hon sörjs av sina fyra barn, sina 13 barnbarn, hela 20 barnbarnsbarn och 1 barnbars barnbarn!

Det blev på sätt och vis ett lite annorlunda farväl. Musiken och minnena från Dagmars långa liv satte sin prägel på hela begravningen. Oscarskyrkan fylldes av klassiker som My way och Time to say godbye, men också av Evert Taubes Nocturne och Schuberts Ave Maria.

Prinsessan Christina representerade Hagasessorna i kyrkan. Här med sin man Tord Magnuson och Dagmar von Arbins syster Catharina Nilert.

Prinsessan Christina representerade Hagasessorna i kyrkan. Här med sin man Tord Magnuson och Dagmar von Arbins syster Catharina Nilert.

Hagasessornas krans vid Dagmar von Arbins begravning. Prinsessan Christina representerade dem i kyrkan.

Kransen från Hagasessorna.

Prinsessan Sofia i stor svart hatt på Dagmar von Arbins begravning i Oscarskyrkan.

Prinsessan Sofia i dagens största hatt.

Välkände prästen Hans Rhodin

Det var kungabarnens konfirmationspräst – och Dagmars goda vän sedan 30 år – hovpredikant Hans Rhodin, som förrättade begravningen och han fick oss alla att le när han talade, varmt och mycket personligt, om hennes långa liv.

– Vi är samlade här i Oscarskyrkan för att säga tack till Dagge. Hon har gett mig ganska tydliga direktiv om den här dagen: som att ”du får inte höja mig till skyarna!” Och hon var inte ett dugg rädd för döden, hon var lugn och trygg,

Hovpredikanten Hans Rhodin.

Hans Rhodin var nära vän med Dagmar.

Hans Rhodin talade också om vilken samlande kraft och viktig länk bakåt i tiden som Dagmar varit, både för familjen Bernadotte och von Arbin, men också för familjen Wallenberg (Dagmars mamma gifte senare om sig med finansmannen Marcus Wallenberg).

– Det finns mycket att känna tacksamhet för i Dagges liv, som att hon fick ett så fint slut: hon spelade tävlingsbridge – och vann! – åt sedan en god middag med sina vänner, och fick därefter dö på väg ut ur matsalen.

– Dagmar ville gärna bli äldre än sin faster Elsa Cedergren som blev 103, och det lyckades hon med, hon blev nästan 104!

Barnbarnen bar kistan ut ur kyrkan, och sedan följde kungafamiljen. Visst var detta en vemodig stund, men allra mest såg de ut att känna tacksamhet över att få ha haft Dagmar von Arbin i sina liv.

Dagmar von Arbins begravning. Barnbarnen bar kistan.

Barnbarnen bar kistan.

Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia tog farväl av Dagmar von Arbin.

Vemod och tacksamhet.

Nu samlas begravningsgästerna till Minnesstunden på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens festvåning på Grev Turegatan i Stockholm – men kungen kan inte delta, han måste skynda hem till Kungliga slottet för en sedan länge planerad medaljutdelning.

Kungaparet efter Dagmar von Arbins begravning i Oscarskyrkan.

Dagmar von Arbins död innebär slutet på en epok.

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på Grev Turegatan i Stockholm

Här hålls minnesstunden.

Foto: Patrik C Österberg/TT, Helena Wiklund/Svensk Damtidning. Film: Johan Söderlund/Svensk Damtidning.