Kungafamiljen växer – här är alla husen på Solliden

NU GRATIS

Solen skiner och hela den kungliga familjen njuter av sommaren på Öland. Men trångt är det inte på sommarslottet Solliden, trots en massa prinsar och prinsessor. Här finns fler hus än man kan ana!

Sollidens slott är som bekant kungafamiljens privata sommarparadis och just nu njuter kungen och drottningen för fullt av värmen på Öland.

Slottet byggdes på uppdrag av drottning Victoria med inspiration från Axel Munthes Villa San Michele på Capri och stod färdigt 1906. Med sina 328 kvadratmeter fördelat på tre våningar är det ingen liten byggnad, men alla vet vi ju hur skönt det kan vara att ha sitt eget. Tur då för den växande kungafamiljen att det finns fler hus på slottsområdet att sprida ut sig på!

Här är alla husen på Solliden:

Kavaljershuset.

Kavaljershuset.

Kavaljershuset – även kallat Hemlighuset eller Jägarhyddan – byggdes innan slottet, och här bodde drottning Victoria under de fyra år det tog att färdigställa slottet. Därefter användes huset som personalbostad och kontor, men på senare år har det fungerat som bostad åt kungafamiljens alla sommargäster. Det var här som både prins Daniel, Chris O’Neill och prinsessan Sofia fick bo och träffa sina respektive innan de var förlovade och i kungens ögon officiella par. Idag fungerar Kavaljershuset som sommarbostad åt prinsessan Madeleine och prins Carl Philip med familjer.

Kavaljershuset och dess omgivning.

Kavaljershuset och dess omgivning.

Kavaljershuset är med sina dryga 500 kvadratmeter det i särklass största bostadshuset inne på området – förutom slottet – och det innehåller en rad gästrum och även gästkök. Huset ligger helt avskilt inne på området och en promenad från slottet till Kavaljershuset tar ungefär fem minuter. Det finns ett tjugotal villor inne i Borgholm som är byggda med Kavaljershuset som förlaga.

Villa Skönvik. Numera finns det en pool utanför!

Villa Skönvik. Numera finns det en pool utanför!

Villa Skönvik är kronprinsessan Victorias och prins Daniels privata sommarställe och invigdes på Victoriadagen 2013. Huset är  format som ett H och byggt i modern, stil, med rena linjer, stora fönster, tre eldstäder, vackra golv i slipad kalksten och en hänförande utsikt över Kalmarsund.

Läs mer: 11 härligaste bilderna från Victorias Ölandsvandring

Från Villa Skönvik syns bryggan utanför båthuset.

Från Villa Skönvik syns bryggan utanför båthuset.

Utanför finns en generös terrass med tillhörande pool. Inredningen är sparsmakad och relativt anspråkslös. Huset är vinterbonat och fungerar alltså bra att bo i hela året, till skillnad från de andra byggnaderna. Här bor kronprinsessfamiljen avskilt men ändå med närhet till övriga familjen.

Båthuset.

Båthuset.

Båthuset är en 100 kvadratmeter stor byggnad nere vid Kalmarsunds strand, och detta är den givna platsen för kungafamiljens privata middagar och fester. Men kungafamiljen och deras vänner använder även båthuset flitigt under varma sommardagar. Här tillbringar man också tiden när själva slottet och parken är full av allmänhet. Runt båthuset finns stora solterrasser och familjens båtar ligger ankrade utanför. Här är inredningen modern och fräsch, med stora sällskapsytor, bastu och omklädningsrum.

På Solliden finns också:

Hönshuset ligger precis intill Kavaljershuset, och hit brukar mormor Silvia ta med barnbarnen för att hämta ägg, innan promenaden går vidare till hästarna.

Kaffetorpet ligger visserligen precis utanför slottsområdet och används förstås inte privat, men det är ett ställe som både kungen och drottningen är mycket engagerade i. Det lilla torpet byggdes 1890 men har byggts till och rymmer idag 70 gäster. Här kan gästerna smaka på äppelmust gjord på äpplen från slottsträdgården och kungens egen snaps. Kaffet serveras ur stora, polerade kopparkannor tillsammans med nygräddade våfflor och hembakta kakor och bullar.

Läs mer: Familjefoto på Solliden då och nu – här fotas de helst!