Kungafamiljens Borgholm - här är deras sommarfavoriter

Kungafamiljens Borgholm - här är deras sommarfavoriter
NU GRATIS

Sommar, sol och semester - även för vår kungafamilj! Och det innebär härliga stunder i Borgholm, Sveriges kungligaste sommarstad! Vi har tagit reda på exakt var de håller till.

Av: Helena Wiklund

Foto: Christian Örnberg

Kronprinsessan Victoria kliver in på Ica Slottshallen med Estelle och prins Daniel står på Ekerums golfbana och övar på swingen. Och när Madeleine och Chris känner för en tv-kväll bromsar de in utanför Pizzeria Öland för att köpa hämtpizza hem till Solliden. Så häng med i vår kungliga Ölandsguide.

Läs mer: Kronprinsessparets favoritgolfbana på Öland till salu

Glasskaféet Ölandsglass

Glasskaféet Ölandsglass har den godaste glassen i stan – och den är hemlagad.

Carl Philip vill ha lakritssmak och kungaparet brukar via sina kockar beställa rabarber- och jordgubbsglassen till middagarna på Solliden. Champagnesorbeten är en annan kunglig favorit.

Adress: Storgatan 10

Alvaret

Alvaret är magiskt vackert! Victoria och Daniel är morgonpigga och alltid ute tidigt för dagens joggingrunda. Här kan man också möta kungen och drottningen på hundpromenad med Brandie, och prinsessan Madeleine till häst.

– Vi försöker komma hit varje dag. Det är ju enormt vackert, säger Chris.

Hotell Borgholm

Det händer att prinsarna och prinsessorna slinker in hos Karin Fransson på Hotell Borgholm för att äta kungligt gott.

Adress: Trädgårdsgatan 15-19

Borgehage

Borgehage ligger någon kilometer från Solliden – precis lagom långt för en sväng med båten, tycker kungen. Så här kan man få se honom komma glidande in mot

bryggan och han hälsar alltid glatt på dem han möter. Här ligger också det stora huset där prinsessan Sibylla sommarbodde på 1960-talet.

Shopping

Borgholm bjuder på finfin skoshopping också – fråga bara kronprinsessan Victoria. En sommarförmiddag häromåret klev hon in hos Nyströms Skoaffär på Storgatan 23 och köpte ett par Ecco-sandaler.

Stortorgets pressbyrå

Estelle tjatar om glass precis som alla andra femåringar. Och ibland får hon köpa en Piggelin i Pressbyrån på Stora torget.

Kungaparets tre äldsta barnbarn har var sin promenadstig i närheten av Solliden. Prinsessan Estelles börjar bakom Strand Hotell i Borgholm och sträcker sig upp mot Sollidens slott. Det är samma väg som kungafamiljen kör när de åker till idrottsplatsen i Borgholm på Victoriadagen.

Läs mer: Victoria om kärleken till Öland: “Blir rörd”

Konsert i slottsruinen

Höjdarkonserten i Borgholms slottsruin i samband med Victoriaveckan – den vill de inte missa! Den har blivit en kunglig sommartradition för kungafamiljen och deras vänner. De har en egen privat loge på andra våningen och där väntar alltid ett stort buffébord med mat och vin. Promenadstigen på baksidan leder direkt hem till Solliden.

Ekerums golfklubb

I sommar kan prins Daniel få sällskap av Estelle när han går sina rundor på 18-hålsbanorna Långe Erik och Långe Jan. Hon är bara fem år men har redan börjat i golfskola!

Adress Ekerums golfklubb: Gårdsvägen 22

Pizzeria Öland

När Madeleine och Chris känner för en tv-kväll beställer de hämt-pizza på Pizzeria Öland som ligger granne med Ekerums golfklubb.

Ica slottshallen

Att gå och handla med mamma och pappa är lite extra kul om man är fem år och prinsessa. Så på Ica Slottshallen i Borgholm kan man få se Estelle pila fram och tillbaka och hämta varorna medan mamma Victoria kör vagnen. Madeleine och Chris handlar också här och kliver ofta ut på parkeringen med fulla kassar.

Adress: Storgatan 56

Berömda OKQ8

Här tankar kungafamiljen. OKQ8 vid infarten till Borgholm är nog Sveriges mest berömda mack. Det var ju här som den första berömda bilden på kungen och Silvia i den blå Porschen togs 1973. Fast då var detta Bröderna Lundmarks Shell-mack.

Läs mer: Franska rivieran, glittriga Dubai, vackra Skagen – här är kungligheternas bästa semestertips