Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljens florist tipsar: "Så gör du finaste midsommarkransen!"

24 jun, 2022, 09:00 
Kungafamiljen gör som så många andra och firar midsommar med blommor i håret. Och vill du också binda dig en krans så bjuder hovets florist på sina bästa tips. Se filmen här!
Annons
Första bilderna på Madeleine i Sverige • Oscars kungliga debut utomlands • Sanningen bakom Nicolas frånvaro – 3 kungliga snackisar från vecka 24!Brand logo
Första bilderna på Madeleine i Sverige • Oscars kungliga debut utomlands • Sanningen bakom Nicolas frånvaro – 3 kungliga snackisar från vecka 24!

Hos kungafamiljen är det hovfloristen Claes Carlsson som står för blomstermagin till både vardag och fest. Det var han som skapade de oförglömliga brudbuketterna till kronprinsessan, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia, och han är expert på att binda vackra midsommarkransar.

 Prins Carl Philip och prinsessan Sofia i midsommarkransar av solrosor.
2017 firade prins Carl Philip och prinsessan Sofia midsommar i Sainte-Maxime och då blev det solrosor i kransarna.

Nu har hovet lagt upp en film där han bjuder på sina egna proffsiga tips. Och bäst av allt – det är inte svårt.

Claes Carlsson börjar med att göra en stomme av ståltråd. Sedan är det dags för steg 2:

Annons

– Något som är väldigt bra att använda är floratejp, alltså en slags kladdig blomstertejp som jag kommer att linda runt ståltråden. Och så formar jag den till en krans.

Hovets florist Claes Carlsson
Vad passar bättre än att fira sommarens intåg med en krans på huvudet? Slottsmästare och hovflorist Claes Carlsson berättar hur du gör.

Så var det dags för blommorna som ligger framför honom på bordet, förberedda i korta bitar. Claes Carlsson visar i filmen hur han tar små knippen och formar runt ståltråden. Sedan börjar han att linda.

– Jag använder en tunn tråd, en så kallad myrtentråd, men man kan ta vilken ståltråd som helst.

Annons

– Som ni ser så nyper jag till med vänsterhanden och låser blomman, på så sätt hamnar den i det läge som jag vill. Och linda hellre ett varv extra med tråden, än ett varv för lite, så att den inte riskerar att lossna.

Prinsessan Leonore i midsommarkrans 2015.
2015 firade prinsessan Leonore midsommar i denna fina krans.

När man sedan närmar sig slutet på kransen tipsar Claes Carlsson om att använda lite kortare stjälkar, för att få till en snygg avslutning och en krans som ”går ihop”.

Hovfloristen binder en midsommarkrans – se hovets film här:

Så håller midsommarkransen till midsommarafton

Men sedan är den stora frågan: kan man binda midsommarkransen dan före dan?

Annons

Svaret är ja!

– Det är avklippta blommor och de håller ju inte jättelänge, men man kan ändå göra den dagen före. Man duschar den med vatten, lägger den i en plastpåse och in i kylskåpet. Sedan kan man plocka ut den igen på midsommaraftons morgon och då är den i princip lika fin som den är nu.

Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine i midsommarkransar på Öland 1988.
Midsommarkransar på de kungliga småttingarna, en klassiker som stått sig i alla år. Här på Victoria, Carl Philip och Madeleine 1988.

Foto: Kaffegruppen/Kungligaslotten.se, Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna, Patrik C Österberg/Mediabild, Charles Hammarsten/TT

Annons