Kungafamiljens hemliga läkare – han vårdar Carl Philip och Sofia just nu

Förste livmedikus Mårten Rosenqvist är hovläkaren som just nu ansvarar för vården av Covid-19-sjuka prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Slå på ljud

Här ser ni mannen som hade det yttersta ansvaret för det delikata uppdraget att smittspåra i kungafamiljen. Och som nu har samma uppdrag när det gäller vården av prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som båda är sjuka i Covid-19:

Förste Livmedikus Mårten Rosenqvist, 68 år och professor emeritus i kardiologi.

Han leder hovets läkarstab och har prestigejobbet att fungera som kungafamiljens läkare, men till vardags är han senior professor vid Karolinska Institutets institution för kliniska vetenskaper, där han forskar kring förmaksflimmer och kring hur fler fall ska kunna upptäckas.

Förste Livmedikus Mårten Rosenqvist Kungafamiljens läkare

Redo att rycka ut om någon gäst skulle må dåligt: Förste Livmedikus Mårten Rosenqvist i tjänst vid en av kungaparets middagar på Stockholms slott.

Men nu har han fokus på sina två kungliga patienter på Villa Solbacken, som i onsdags insjuknade i bekräftad Covid-19. När Svensk Damtidning var i kontakt med hovets informationschef i dag på eftermiddagen var beskedet angående hälsoläget dock förhållandevis positivt:

– Prinsparet mår efter omständigheterna bra.

Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm, bostad åt prins Carl Philip Prinsessan Sofia

Sjuklägret Villa Solbacken: Bakom de här järngrindarna försöker prins Carl Philip och prinsessan Sofia nu bli friska från sin Covid-19.

Kungafamiljens läkarstab håller sig utanför strålkastarljuset, men ibland ser man Mårten Rosenqvist eller någon av hans kollegor när de är i tjänst på Kungliga slottet. De är närvarande vid alla representationsmiddagar och då brukar de skilja ut sig eftersom de anländer i frack eller aftonklänning samt medförande sin svarta läkarväska.

Hela listan: De är kungafamiljens läkare

Livmedikus vid hovet Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi Kungafamiljens läkare

Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi.

Här är hovets lista över läkarna som ansvarar för kungafamiljens medicinska vård. De ingår alla i den så kallade Läkarstaten, som är en del av hovets organisation:

  • Förste livmedici professor Mårten Rosenqvist.
  • Överläkare docent Lars Wennberg (till vardags på transplantationskirurgen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge).
  • Livmedici med. dr. Viveka Frykman-Kull.
  • Med. dr. Veronika Agrenius.
  • Professor Angelica Lindén Hirschberg.
  • Med. dr. Svante Norgren.

I Läkarstaten ingår även kungafamiljens båda tandläkare:

  • Hovtandläkare Anders Ericson.
  • Hovtandläkare Erik Öhrner.

LÄS OCKSÅ: Tyst från Carl Philip och Sofia – efter en vecka med Covid-19

LÄS OCKSÅ: Så var Silvias brors hemliga begravning

Foto: TT.