Annons

Kungafamiljens och världens ledares lyxiga flygplan

Kungafamiljens och världens ledares lyxiga flygplan
Kungafamiljen och regeringen har två regeringsplan till sitt förfogande när de reser ut i världen – och visste du att Göran Persson redan på 1990-talet ordnade så att flygplanen hade prenumerationer på Svensk Damtidning! Titta in i världsledarnas privata plan!
Annons
Annons

Sverige har två statsflygplan, kallade regeringsplan. Det är en Gulfstream IV och en Gulfstream G550.

Men till skillnad från amerikanske presidentens Air Force One med nästan 400 kvadrat golvyta är de här planen inte lika imponerande i storlek.

Det lilla rymmer bara tolv passagerare och får plats och fyra besättningsmedlemmar och det större rymmer 16 personer och fyra besättningsmän.

– Om det är längre flygningar kan man ibland ha tre piloter och en mindre i besättningen, berättar Per Forsberg, kommunikatör på Skaraborgs flygflottilj för Svensk Damtidning.

Är flygplanen extra lyxiga inuti med guld och marmor på toaletterna?

– Haha, nej. Det är en helt normal standard för en affärsflygmaskin. Det är bara lite större säten och gjort för att man ska kunna arbeta, berättar Per vidare.

Guldfritt till trots är flygplanen alltså ändå extra bekväma med en mjuk matta att sätta ner fötterna på, breda armstöd och fåtöljer i vitt skinn som man kan fälla ner så att de förvandlas till sängar. Inte undra på att kungligheterna ser utvilade och fräscha ut när de landar!

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:
Annons

Laddar nästa artikel…