Kungafamiljens privata firande i dag!

Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria

I dag har kungafamiljen mycket att skåla för: Dubbla bröllopsdagar! Kungaparet firar safirbröllop och Victoria och Daniel stålbröllop.

I dag är det den 19 juni – och exakt 45 år sedan Silvia Sommerlath blev Sveriges drottning. Men det är också 11 år sedan kronprinsessan Victoria sa ja till Daniel Westling.

Dubbla bröllopsdagar alltså! Safirbröllop för kungaparet och stålbröllop för Victoria och Daniel. Och enligt uppgift till Svensk Damtidning kommer det inte att gå obemärkt förbi.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria om sitt speciella bröllopsminne

Kungen Silvia Sommerlath Drottning Silvia Kungaparet Bröllopet 19 juni 1976

Kungaparet då och nu. I dag är det 45 år sedan de gifte sig!

I kungafamiljen är man ju kända för att hålla på traditionerna och på att ta till vara på tillfällena att fira. Familjehögtiderna är viktiga, och när prinsessan Madeleine nu äntligen har kommit hem från Florida så har man för första gången på väldigt länge möjlighet att tillsammans skåla för kärleken. Om inte annat utomhus. Firandet blir dock helt privat.

Kungaparets bröllop den 19 juni 1976

Klockan var 12.21 den 19 juni 1976 när Silvia Renate Sommerlath blev Sveriges drottning, klädd i elfenbensvit sidenduchesse från Dior i Paris. Silvia var 32 år och kungen hade nyligen fyllt 30.

Silvia Sommerlath Kungen Bröllop 1976

Storkyrkan 1976 – de sista laddade minuterna innan kyrkdörrarna slogs upp. En halvtimme senare blev kungen och Silvia Sommerlath man och hustru.

Detta var det första kungabröllopet i Sverige på hela 179 år. 1200 bröllopsgäster såg dem säga ja i Storkyrkan i Stockholm och flera hundra miljoner följde vigseln på TV. Och just i dag har drottning Silvia alltså burit sin vigselring – i vitt guld med briljanter – i exakt 45 år.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel den 19 juni 2010

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Bröllop 19 juni 2010

Victoria och Daniel, lyckligt nygifta.

Victorias bröllop var det första kvinnliga tronföljarbröllopet någonsin i Sverige. Det ägde också rum i Storkyrkan och Victoria sa sitt ja klockan 15.55. Hon var 32 och Daniel var 36 och deras nio år långa väntan var äntligen över. Och minns du lyckan på Lejonbacken – och Victorias ord?

– Tack för att ni gav mig min prins!

I dag, den 19 juni 2021, finns det alltså extra mycket att fira och vara tacksam för, både på Haga och Drottningholm.

Kronprinsessan Victoria Bröllopsdiadem Prins Daniel Bröllopet 2010

Lyckan! Och det är 11 år sedan i dag.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias privata bilder från bröllopsfesten på slottet

LÄS MER: Den spektakulära bilden på Victoria och Daniel 2020 – firade 10-årig bröllopsdag

LÄS MER: Prinsessan Madeleines okända bröllopspanik: ”Sprang runt klänningen som små möss!”

Foto: TT, Paul Hansen/Kungliga Hovstaterna.