Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Unik inblick! Kungafamiljens privata fotoalbum

21 nov, 2020, 17:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Kungafamiljens privata bilder
Ljusblå, välstrukna skjortor, somriga klänningar och galastass, men också rufsigt hår, mjukisbyxor och regnjackor.
Idag finns kameran med överallt och alltid – även i kungafamiljen. Vi tjuvkikar i deras privata fotoalbum!
Annons
Här är bildbevisen: Silvia älskar sina barnbarn!Brand logo
Här är bildbevisen: Silvia älskar sina barnbarn!

Det är många som tycker sociala medier har fått en för stor roll i våra liv. Och så kan det förstås vara, men det finns en odiskutabel fördel – i alla fall för oss som gärna följer kungafamiljens liv och leverne. För aldrig förr har vi haft denna fantastiska möjlighet att få glimtar ur deras privata liv! Här får vi följa kungligheterna i livets alla skeenden; på jobb, semester och födelsedagskalas – och inte minst på många härliga familjeutflykter bland vårens vitsippor, sommarens frodiga grönska, höstens flammande löv och vinterns gnistrande snö.

Sportlov i stugan i Storlien – och en privat stund under ett statsbesök i Indien.

En fantastisk inblick bakom kulisserna

Kungahuset startade sitt officiella Instagramkonto redan 2014, medan prinsessan Madeleine och prinsparet startade sina 2018. Prins Daniel och kronprinsessan Victoria har däremot inte något eget konto, till skillnad från kollegorna Mette-Marit och Haakon i Norge och Frederik och Mary i Danmark. Men oavsett vem som ligger bakom kontot, så ger de underbar inblick i livet bakom de kungliga kulisserna.

Annons
Syskonkärlek! Oscar och Estelle på Gotland sommaren 2018.

Skillnaderna blir tydliga

Generellt bjuder Instagrambilderna på bilder av mer privat natur än de officiella bilderna på Hovets hemsida. De flesta är tagna med en mobilkamera av mamma eller pappa – precis som i vilken Svenssonfamilj som helst! Och många av bilderna hamnar garanterat i familjernas privata fotoalbum.

En stolt, treårig prinsessa som precis har lärt sig cykla.

Men man kan också se tydliga skillnader mellan de tre kontona och i förlängningen de tre syskonen. På Kungahusets ser vi i första hand kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel, och många av bilderna är väldigt officiella, vilket är helt naturligt eftersom det främst är de fyra som arbetar för Sverige.

Annons
Victoria, Estelle och Oscar på båttur utanför Ölands kust.

Galaklänning och regnjacka

Det officiella blandas med bilder av mer privat natur, främst på kronprinsessfamiljen. Då ser vi välkammade och välklädda barn, ofta i de vackra omgivningarna runt Haga eller inne i slottet, med mjuka mattor, kristallkronor och vackra inredningsdetaljer som fond. Men kronprinsessfamiljen är som bekant en friluftsälskande familj, så vi får också se dem i regnjackor och kängor i grådaskigt novemberljus.

Fjällvandring på tu man hand för mamma och pappa, och påskutflykt på Öland för barnen.

Estelle syns betydligt mer än lillebror Oscar – även det helt naturligt, eftersom hon är arvprinsessa. Kungen och Silvia bjuder på färre bilder från sitt privatliv, vilket säkert kan ha att göra med att sociala medier inte är lika självklart i deras generation. Men de bilder som finns inkluderar ofta hunden Brandie.

Annons
Heja Sverige! Estelle och Daniel på VM i Nice juni 2019.

Rufsiga små prinsar i myskläder

På Carl Philips och Sofias konto, kallat Prinsparet, är känslan betydligt mindre officiell. Även om det förekommer jobbilder här också så är de mycket mindre formella. Bilderna på barn och familj är härligt naturliga och gärna tagna ute i den svenska naturen, ofta på Djurgården eller i familjens trädgård – men väldigt sällan inne på Villa Solbacken. Och här är det inte lika välkammat och välklätt som hos de andra familjerna.

Prinsbröderna Gabriel och Alexander fyller 3 respektive 1 år, och i mitten familjen på sommarutflykt i Nynäs naturreservat.

Sofia och Carl Philip bjuder på bilder av sina fina pojkar i rufsigt hår och iförda kläder som lika gärna kunde sitta på vilket dagisbarn som helst, och Sofia har inga problem med att visa upp sig osminkad i keps och tofs. Självklart får vi se familjen lite mer uppklädd också, men inte så ofta i galastass. En bild tagen i samband med en galamiddag på Slottet visar prinsparet lite från sidan, som betraktare, istället för uppställda framför kameran med ett leende.

Annons
Varje år i januari reser prinsessan Sofia till Sydafrika och sitt Project Playground, och ibland får familjen följa med.

Flotta miljöer och söta barn – men var är Chris?

På Madeleines Instagramkonto, Princess Madeleine of Sweden, är känslan inte heller så formell. Visst ser vi Madeleine i olika jobbsituationer, men hon har ju tre relativt små barn som kräver sitt. Prinsessan Madeleine är också ganska tillbakadragen och blyg som person, och har ju valt att flytta till Florida, långt bort från Sverige och de officiella plikterna.

Prinsessan Madeleines barn, Nicolas, Leonore och lillasyster Adrienne, lever livet i Miami.

Glimtar ur familjelivet bjuder hon i alla fall på, men där är känslan betydligt mer tillrättalagd än hos Carl Philip och Sofia. Barnen är alltid söta, välkammade och finklädda – ofta dessutom i matchande kläder. Miljöerna är gärna glammiga; på en flott beachklubb eller vid en pool med palmer i bakgrunden. En annan stor skillnad är att pappa, Chris O´ Neill, syns väldigt sparsamt – men det är ju också helt naturligt eftersom han inte har någon titel eller officiell roll.

Glad påsk önskade prinsessfamiljen från hemmet i Miami – notera ananasattacken i bakgrunden!
Annons