Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kungafamiljens semesterparadis – så ser Villa Mirage ut inifrån!

26 apr, 2019, 12:00 
villa mirage prinsessan lilian drottning silvia
Välkommen att titta in i det annars så hemliga Villa Mirage! I Sainte Maxime ligger det stilrena, franska sommarhuset, som är så älskat av kungafamiljen. Vi visar bilderna från 90-talet då prinsessan och prins Bertil huserade där. Och lika trivsamt inrett är där i dag, så här tjugo år senare. Stig in och se själva!
Annons

Prinsessan Lilian tyckte om att inreda sitt drömhus, vid Medelhavet, i milda toner. Hon var från Wales och vi kan se hur den klassiska, brittiska färgskalan går som en röd tråd genom rummen. Till det finns den svenska friskheten och enkelheten och den franska elegansen. I dag är kungaparet som, varje sommar, styr kosan mot Sainte Maxime för salta bad, sol och läsning. Huset är sparsmakat renoverat och kungaparet uppskattar verkligen vad Lilian och Bertil gjorde med Villa Mirage. Det sägs till exempel att pastellfärgerna (som Lilian älskade att inreda med) finns kvar. Också drottningen är förtjust i de pastelliga kulörerna.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Lilian var inte rädd för färger. Hon klädde sig gärna i plagg som syntes och hade en medfött öga för konst. Hon älskade att gå i de små gränderna i Sainte-Maxime och inhandla inredningsdetaljer som piffade upp Rivera-hemmet.

Annons

Så luftigt och skönt! Den varma brisen och de böljande vågorna sätter tonen. Ingen stress råder när kungafamiljen har semester. Villa Mirage är det ultimata stället att koppla av och umgås med familj och vänner under avslappnade former.

Hade humor

Så skönt med vänner på besök som man kan ha roligt med. Prinsessan Lilian var själv en mycket kvick liten lady, mycket snabb i tanken och hon satte fart på middagarna. Roligt hade hon nästan jämt. Väninnorna var många och kom ofta och hälsade på.

Annons

Villa Mirage är kungaparets tillflyktsort på sensommaren. Numera använder även prins Carl Philip och prinsessan Sofia huset en hel del. Och ibland har, även de, vännerna på besök.

Både drottning Silvia och prinsessan Lilian älskade att tillbringa semestern på franska rivarian och de gick ofta ner till den lokala marknaden ihop.

Annons

Terrassen ovanför den privata stranden var prins Bertils och prinsessan Lilians favoritplats. Här åt de sin eftermiddagslunch och njöt av kalla drycker i skuggan.

Utsikten härifrån är alltid levande med båtar som passerar förbi, vindsurfare och på andra sidan skymtar man jetset-orten Saint Tropez. En ort som, även den, lockade Bertil och Lilian då och då. De åkte dit kvällstid för middag på en mysig restaurang med goda vänner. Men den lugnare Sainte Maxime uppskattades förstås mer av prinsparet. I själva stadskärnan finns än i dag Prins Bertils Boulebana.

Annons

– Vi älskade att sitta fram för en sprakande brasa. När vi hade gäster grillade min man, som var en fantastisk kock. Och ovanpå matsalen byggde vi oss en stor härlig sängkammare och reserverade de två mindre sovrummen över vardagsrummet för gäster, har Lilian berättat.

Det stora vardagsrummet är husets nav och hjärta. Hit kommer man genom de stora vackra välvda dubbeldörrarna, som man också kan öppna upp mot hallen. Matsalsdelen har höga perspektivfönster mot Medelhavet.

Annons
Villa Mirage

Varje morgon öppnade prinsessan Lilian upp dörrarna. De kunde skjutas åt sidan och släppa in frisk havsluft. Då det är extra varmt om morgonen kan de skjutas åt sidan och skapa ett gigantiskt uterum. Ett öppet valv skiljer matsalen från den mer ombonade vardagsrumshörnan längst in.

Makalös utsikt

En trappa upp ligger de tre sovrummen som alla vetter mot havet. Utsikten är förstås helt makalös, så att man tappar andan. Där utanför blänker medelhavet. Vilken underbar plats för hela kungafamiljen!

Foto: TT

Annons