Kungafamiljens skandaltiara – därför får vi aldrig se den på Victoria

Kronprinsessan Victoria och rubindiademet
Fem stora rubiner. Och massor av briljanter. Helt smashing! Men detta är ändå tiaran som kronprinsessan Victoria aldrig bär.
Annons

 

Det spelar ingen roll att denna tiara är helt smashing, med sina blixtrande briljanter och sina fem glödande röda rubiner. Med glansen följer också ett släktdrama som tidvis har varit mycket infekterat.

Annons

Än så länge är det därför bara drottning Silvia, 76, som har den rätta ställningen – ja kanske den rätta pondusen – för att bära upp denna familjeklenod, som varit så laddad med känslor.

Annons
Drottning Silvia i rubindiademet.
Drottning Silvia i kungafamiljens mest omsusade juveler.

Även i de bästa av kungafamiljer kan det ju bli kontroverser då och då. Och det var precis vad som hände kring detta rubindiadem. Åren runt millennieskiftet skapade det krigsrubriker – och en viss irriterad stämning i släkten Bernadotte.

Rubindiademet och konflikten i kungafamiljen

Sigvard Bernadotte och Marianne Bernadotte.
Sigvard Bernadotte ansåg att rubindiademet tillhörde honom – det var ju han som en gång hade fått det genom arv.

Hit till Sverige kom diademet med kungens och Hagasessornas farmor, den engelska prinsessan Margareta (just nu högaktuell i och med prinsessan Christinas nya bok). Hon fick tiaran i bröllopspresent av sin farbror kungen (drottning Elizabeths farfarsfar) när hon gifte sig med Sveriges kronprins år 1905.

Annons
Kungens farmor kronprinsessan Margareta (1882-1920).
Kungens farmor kronprinsessan Margareta (1882-1920).

Men så dog Margareta hastigt, och det blev hennes son prins Sigvard som fick ärva det 1920. Men han var bara tretton år, och när han så småningom befann sig mitt i designkarriären pantsatte han diademet hos sin pappa, gamle kungen.

När Gustav VI Adolf sedan gick bort 1973, testamenterade han rubindiademet till Sigvards son Michael Bernadotte. Och det ska ha varit Michael som senare sålde det till kungen.

Sigvard Bernadotte och Marianne Bernadotte 1969.
Sigvard och Marianne Bernadotte 1969.

Striden kring kungafamiljens rubindiadem

En vindlande väg genom de bernadotteska släktleden – men på äldre dagar gjorde Sigvard klart för kungen att han tyckte att det fortfarande tillhörde honom. Det var ju ändå han som hade ärvt det som trettonåring.

Annons

Trots den kontroversen, som åtminstone i medierna framställdes som ett rätt så infekterat familjedrama, kunde hans Marianne ändå bära diademet med jämna mellanrum, ibland som tiara, men ofta som halsband.

1964: Sigvard Bernadotte med sin Marianne, som bär rubindiademet som halsband.
Sigvard Bernadotte med sin Marianne, som här har rubinerna runt halsen. En bild från prinsessan Désirées bröllop 1964.

Men frågan om äganderätten kvarstod, och därför uppfattades det på sina håll som provocerande när drottning Silvia plötsligt bar rubindiademet vid prins Joachims bröllop 1995. Å andra sidan var det ju ett givet val till drottningens Danmarksröda klänning och dramatiska aftoncape.

Drottning Silvia på prins Joachims och Alexandra Manleys bröllop 1995.
Bröllop i Danmark – då packade drottning Silvia rubinerna.

Så drottningen begravde tiaran i smyckeskrinet och sedan dröjde det hela 12 år innan den dök upp igen, den här gången vid en bankett hos kejsar Akihito och kejsarinnan Michiko i kejsarpalatset i Tokyo.

Annons
Drottning Silvia i rubindiadmet under statsbesöket i Japan 2007.
Rubinerna på drottning Silvia under statsbesöket i Japan 2007.

Numera har det dock lugnat ner sig betydligt runt detta rubindiadem, och när drottning Silvia för två år sedan bar det på kronprins Frederiks 50-årsfest, så var det ingen som höjde ett ögonbryn, i alla fall inte offentligt.

Drottning Silvia i rubindiademet när kronprins Frederik fyllde 50 år.
Rubinerna tillbaka i Köpenhamn, våren 2018.

Tiaran som kronprinsessan Victoria vägrar bära

Svenska kungafamiljens rubindiadem.
Den är gnistrande vacker. Men på kronprinsessan Victoria lär vi inte så se den på bra länge än.
Annons

 

Foto: TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Kungafamiljens skandaltiara – därför får vi aldrig se den på Victoria”

 1. Ulla Lundell skriver: 26 april, 2020

  Detta bråk om en vacker tiara började ju med att den kom till Sverige på 1920 talet.
  Vem som genom åren har haft ägande rätten till den.Vår nuvarande kung har den i sin ägo vad jag kan förstå, nu undrar jag hur har detta bråk kunnat påverka kronprinsessan Viktoria ?

  Ulla


 2. charlotte skriver: 27 april, 2020

  Även om Michael Bernadotte har sålt tiaran till kungen skulle jag aldrig burit den om jag varit drottning Silvia. Jag tycker tiaran underförstått tillhört Sigvard Bernadotte som fått den i arv av sin mor.


 3. Eva M skriver: 27 april, 2020

  Det är inte anledningen till varför kronprinsessan inte bär det.


 4. PernillaA skriver: 27 april, 2020

  tiaran är mycket vacker.


 5. Bror skriver: 27 april, 2020

  Vad är det för märkligt med att drottningen bär detta diadem?
  Som nyligen visades upp i SVT, har hon ju genom åren försett sig med de mesta ur den kungliga skattkammaren och inte haft några problem med det som det verkade. Sommerlathska juveler däremot, lär hon själv inte ha fört till det gemensamma boet. Tala om att komma till dukat bord!


  1. charlotte skriver: 27 april, 2020

   Bror,
   Som drottning i vårt land har väl dr Silvia rätt att bära kungahusets juveler. Just detta diadem hade jag dock aldrig burit då man i så fall går över gränsen för vad som är etiskt. Just att diademet var så känsligt för Sigvard Bernadotte gör att man låter det ligga kvar i skrinet.


 6. Hellahell skriver: 27 april, 2020

  Varför skulle tiaran ha tillhört Sigvard? Kungen har ju köpt det….


  1. charlotte skriver: 27 april, 2020

   Sigvard Bernadotte hade fått tiaran i arv efter sin mor. Han gav det till sonen Michael som kanske tyckte att det tillhörde kungahuset sålde det till kungen.


 7. Hanna skriver: 28 april, 2020

  Hur många gånger skall sittande regent köpa tillbaka diademet? Hittills har arvingarna sålt det två gånger till kungahuset sista gången efter att ha fått det tillbaka genom gamla kungen efter hans testamente och bortgång.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar