Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljens tuffa behandling av prinsessan Sofias föräldrar: "Ingen hjälp"

08 jan, 2024, 17:00 
Kungafamiljen
Prinsessan Sofias föräldrar Erik och Marie Hellqvist har inte haft det lätt med kungafamiljen.
Annons

Prinsessan Sofias föräldrar Marie och Erik Hellqvist är verkligen inga linslusar. De har haft få minuter i rampljuset, trots att deras dotter varit gift med prins Carl Philip i snart nio år.

De håller sig helst till Älvdalen – en plats som passar deras ambition att leva anonymt och långt från storstadens larm. Även själva huset går i det anspråkslösas tecken: en 129 kvadratmeter stor villa som kostade 805 000 kronor.

Marie och Erik Hellqvists dolda liv i ÄlvdalenBrand logo
Marie och Erik Hellqvists dolda liv i Älvdalen

Kungafamiljens tuffa behandling av Sofias föräldrar

Med tanke på den här bakgrunden skulle man kunna tänka sig att paret Hellqvist skulle ha fått stöd från hovet när de plötsligt slungades ut i offentligheten. Men så blev det inte.

Annons

Svensk Dams mångårige reporter Ellen Myrgård Lindén var utsänd i Älvdalen för att försöka säkra en intervju med Erik och Marie. Det fick hon inte – däremot gjorde hon en tydlig observation. Paret var helt uppenbart totalt oförberedda på att handskas med pressen.

Erik och Marie Hellqvist
Kunde du inte ha hjälpt till mer, kungen?

– När Sofia träffade Carl Philip var den kungliga världen – förstås – helt ny för föräldrarna Erik och Marie Hellqvist. Att plötsligt vara värdar till en prins av Sverige och att bli inbjudna till slottet, till en början i smyg, blev någonting som svärföräldrarna fick hantera. Och det fanns ingen hjälp att få, säger Ellen.

Annons

Hovets agerande: "Lämnas vind för våg"

Ellen tror att makarna Hellqvist trodde kände sig lite utelämnade i den oväntade situationen. Inget i deras karriär hade förberett dem på detta.

Marie Hellqvist arbetade hon som marknads- och säljchef på företaget Rullpack AB som tillverkar plastpåsar, Erik var anställd på Arbetsförmedlingen.

– Någon sådan handbok – där en vanlig familj från en mindre ort – ska lära sig de kungliga koderna finns inte. Det är ingenting som hovet tillhandahåller utan man lämnas vind för våg, säger Ellen.

Annons