Kungahuset i sorg efter dödsfallet – Elizabeth och Williams känslosamma ord

Drottning Elizabeth och prins William

Foto: TT

Drottning Elizabeth och prins William kommenterar det hemska dödsfallet.

Här är Europas alla kungahus!
2:08

Efter reklamen: Här är Europas alla kungahus!

(2:08)

Slå på ljud

Ett tragiskt dödsfall skakar om hela världen, och nu har det även nått det brittiska kungahuset.

Japans före detta premiärminister Shinzo Abe sköts till dötts den 8:e juli, och drottning Elizabeth och prins William sörjer.

Blev 67 år gammal

Det var när Shinzo Abe höll ett tal i staden Nara i västra Japan, som en gärningsman med vapen sköt den tidigare premiärministern. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

– Den tidigare premiärministern Abe sköts vid klockan 11.30, sa den japanska regeringens kabinettsekreterare Hirokazu Matsuno i ett uttalande, rapporterar Aftonbladet.

– En sådan här barbarisk handling kan aldrig tolereras. Vi fördömer det kraftfullt, sa Matsuno.

Shinzo Abe blev 67 år gammal, och var Japans premiärminister i två omgångar. Han var dessutom den yngsta i sin roll under efterkrigstiden när han tillträdde 2006.

Japan är i sorg.

Foto: TT

Prinsessans besked med pojkvännen – kungafamiljens stora lycka

"Kommer inte att glömma"

Det är många världen om som drabbats av denna tragiska händelse. Inte minst drottning Elizabeth och prins William, som nu uttalar sig. Både Elizabeth och William har träffat Shinzo Abe, och berättar att de känner stor sorg.

"Min familj och jag var djupt sorgsna över att höra nyheten om den förre premiärministern Shinzo Abes plötsliga och tragiska död. Jag har fina minnen av att träffa Mr. Abe och hans fru under deras besök i Storbritannien 2016.

Hans kärlek till Japan, och hans önskan att knyta allt närmare band med Storbritannien, var tydliga. Jag vill framföra min djupaste sympati och kondoleanser till hans familj och till folket i Japan i dessa svåra tider." Skriver drottningen i ett uttalande.

Drottning Elizabeth och Shinzo Abe

Drottning Elizabeth tillsammans med Shinzo Abe och hans fru Akie 2016.

Foto: John Stillwell

Prins William skickar sina kondoleanser via ett uttalande på sitt Twitter-konto.

"Jag är djupt ledsen över att höra om Japans tidigare premiärminister Shinzo Abes död. En sann statsman och engagerad ledare. Jag kommer inte att glömma den värme och generositet han gav mig under mitt besök i Japan 2015. Mina tankar går till hans familj och folket i Japan." Skriver han.

Shinzo Abe och prins William

Shinzo Abe och prins William under prinsens Japanbesök 2015.

Foto: Tim Rooke/REX

Foto: TT