Kungafamiljens historiska läge – nya planen avslöjas av bilden

Kungafamiljen tvingas begränsa sin tid utanför Slottet på grund av coronaviruset. Men de har en plan för att kunna nå ut ändå.

Coronaviruset har försatt stora delar av samhället i ett nödläge. Inte heller våra kungligheter går opåverkade genom krisen – långtifrån.

Kungafamiljen – så påverkas de av coronaviruset

Kungafamiljen tvingas tänka om under coronakrisen.

Kungafamiljen tvingas tänka om under coronakrisen.

I fredags släppte kungahuset en ny handlingsplan för hur man ska hantera krisen. Den kom med tre tydliga punkter:

• Kungen och Kronprinsessan kommer, när så är möjligt, att genomföra programpunkter separat snarare än gemensamt.

• Stor restriktivitet kommer att råda vad gäller Kungafamiljens resor.

• Arrangörer som väljer att flytta fram evenemang där kungligt deltagande är planerat kommer att mötas av förståelse för detta. Hovet kommer i dessa fall att så långt som möjligt tillmötesgå önskan om kunglig närvaro vid senare tillfälle.

Ett historiskt läge

Det här är ett historiskt läge för kungafamiljen. Deras arbete går i stor grad ut på att träffa folk, skaka händer och representera sitt ämbete ute på fältet. Deras jobb är att synas, helt enkelt.
Nu har arbetet blivit väldigt mycket svårare. Kronprinsessans namnsdagsfirande är ett tydligt exempel. Där blev den tänkta ceremonin på Inre borggården inställd på grund av smittorisken. I stället valde kungahuset att filma en mer intim ceremoni som hölls på Östra valvet på Slottet, där det blev både blombukettsutdelning och fotografering. Resultatet lades sedan ut på Instagram, så att folket kunde ta del av firandet.
Och när kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade företräde med Sveriges Kommuner och Regioner, så valde de att bjuda in organisationen till Haga slott.

“Ger en känsla av närhet”

Det här tyder på en ny taktik från kungafamiljens sida, menar Ellen Myrgårdh Lindén, reporter på Svensk Dam.

– Coronaviruset komplicerar förstås familjen arbete och nu måste man hitta nya vägar för att nå ut till svenska folket. En del röster tycker till exempel att Victoria och Daniel borde skaffa ett eget Instagram-konto (vid sidan av kungahusets) med en mer personlig ton. Kronprinsessan Mette-Marit svarar ju till sina kungliga fans direkt i kommentarsfältet, vilket ger en känsla av närhet. Att kungen skulle hålla tal i video-format, från hovets hemsida, är också ett tänkbart scenario. Kan människor inte få kungliga besök på invigningar och i sina städer vill man åtminstone se bilder på dem, eller se dem på tv, säger Ellen.

Trots coronakrisen är det väldigt viktigt att kungafamiljen syns, menar Ellen.

– Kungafamiljen är en symbol för Sverige och för att deras arbete ska kännas aktuellt krävs det att de är ute och träffar människor, gamla som unga, och reser utomlands för att knyta internationella kontakter. Victoria är ju till exempel så populär för att hon ständigt visar sig. Och alltid stannar upp när någon i folksamlingen vill prata.

 

LÄS OCKSÅ: Coronakrisen – därför stoppas prins Daniel