Kungaparet älskade varandra ända till slutet - läs deras fantastiska kärlekshistoria

Kungaparet älskade varandra ända till slutet - läs deras fantastiska kärlekshistoria

För sex år sedan firade Thailands kungapar 60 år som gifta! Men hur började allt? Vi vet...
Bhumibol-Ibl3

Kung Bhumibol var 21 år och drottning Sirikit var 15 år när de möttes i ett vårvarmt Paris. Nästan genast kände de att den stundande livsresan, ja den

skulle de företa tillsammans. Och så blev det ju.

Men hur började då allt? Jo! Den 4 oktober 1948 kom kung Bhumibol körande med sin lilla Fiat Topolino på vägen mot Lausanne i Schweiz då han kolliderade med en lastbil, hans ansikte trasades sönder och synen gick förlorad på högra ögat, han bär nu porslinsprotes. Unga diplomatdottern Sirikit, som studerade i Paris, kom allt oftare till Lausanne för att besöka Bhumibol under hans månadslånga rehabilitering, och Bhumibols mamma, prinsessan Sangwal, som blivit mycket förtjust i den väna Sirikit bad henne då att förlägga sina studier i Schweiz så att hennes son kunde lära känna flickebarnet närmare.

Valet föll på internatskolan Riante Rive. Sirikit vårdade, studerade och peppade den alltmer förälskade sjuklingen, och till slut var även hon kär. Blivande svärmors taktik hade gått hem! Kung Bhumibols och drott-ning Sirikits familj har under åren vuxit till en skara bestående av fyra barn och elva barnbarn. En dotterson, prinsessan Ubolratanas 21-årige son, Khun Bhumi Jensen, omkom i tsunamikatastrofen i december 2004 vilket var ett hårt slag för familjen.

Bhumibol-Ibl2

Kung Bhumibols rötter är förstås förnämliga. Han är son till prinsparet Mahidol Adulyadej och Mom Sangwal, och född i Boston i USA, pappa studerade nämligen en period vid Harvard. Bhumibol tog studenten i Lausanne i Schweiz och blev formellt Thailands härskare den 9 juni 1946.

Drottning Sirikit är dotter till prinsparet Nakkhatra Mangkala Kitiyakara och Mom Luang Bua Sanitvongse. Pappan var ambassadör i England där Sirikit först gick i skola, en period bodde hon i Danmark, och sedan studerade hon piano vid musikakademien i Paris – och träffade sin tilltänke make. Sirikit bodde nämligen på thailändska ambassaden, som då inhyste Bhumibol som var på ett längre besök i stan. Hon guidade honom runt i stan, tog honom till Eiffeltornet, till mysiga kaféer och visade honom Louvrens konstskatter. Paret förlovade sig stillsamt Lausanne, den 19 juli 1949.

På det inofficiella fotot bär Sirikit en lätt klockad brodyrklänning och juvelhalsband, Bhumibol står bredvid henne, stram i proper kostym. Bröllopet stod den 28 april 1950, i Srapathum-palatset i Bangkok. Den 5 maj 1950 kröntes så Bhumibol till kung och sirikit blev Thailands drottning. Drottning Sirikt har komponerat de i Thailand så populära sångerna, “Chao Chom kwan”, “Thas Ther, sai Yud” och “Nang Yam”. Hon är dessutom fältmarskalk, flottamiral och överste i flygvapnet. Samt hedersordförande i thailändska Röda korset.

Kung Bhumibol har skrivit en storsäljande bok om sin hittehund Thong daeng, “The story of Thong daeng”, som tryckts i fem omgångar. Han innehar kungligt världsrekord i antal universitets-hederstitlar, 136 stycken, och har genomlevt 15 statskupper. Han är också känd för att spara på sina leenden och vara barnsligt förtjust i att fotografera. I yngre dar byggde han båtar, samlade på vapen och spelade jazzsaxofon med Benny Goodman, Jack Teagarden och Lionel Hampton. Och målade landskap lite i Carl Kyhlbergsk anda med korthuggna men skimrande penseldrag. Skimrande, precis som hans och Sirikits äktenskap.

Av: Marianne Rolfstadius.

Foto: Ibl.