Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparet äntligen framme efter flygdramat!

24 mar, 2010, 08:54 
Agneta Nisbeth
Annons
Brasilientopp

Kungaparet har landat i Brasilien.

Men starten på statsbesöket blev dramatiskt.

På grund av ett våldsamt oväder hamnade kungen och drottningen mitt i ett flygdrama.

I går inleddes kungaparets fyra dagar långa statsbesök i Brasilien. Som vanligt är schemat späckat. Det är mycket som ska hinnas med på kort tid och resorna inom landet är många. Smärre missöden och förseningar kan ödelägga hela programmet om det vill sig illa. Och i går gick ingenting som planerat.

På grund av vädrets starka makter sprack planeringen och en programpunkt, en fotoutställning, fick ställas in. Men det hela var faktiskt värre än så. Med anledning av ett våldsamt regnoväder hamnade kungen och drottningen mitt i ett flygdrama. Kungaparet var på väg till Brasiliens huvudstad, Brasilia, då vädrets makter slog till, skriver Aftonbladet. På grund av de stora vattenmassorna stängdes landningsbanan och planet förbjöds att gå ner på marken. Flygplanet tvingades därför styra sin kurs mot Überlandia, men inte heller där fick man landa. Därefter flög kungaparet vidare mot Belo Horizonte där planet tankades.

Annons

I samma veva blev vädret bättre och planet kunde återvända till Brasilias flygplats där man slutligen, efter all dramatik, landade – i strålande solsken. Då var kungaparet dock tre timmar försenade, en försening som gjorde att programmet kortades och kungaparet for raka vägen mot ett möte med den svenska näringslivsdelegationen.

Senare på kvällen var kungen och drottning Sivia inbjudna till en informell middag hos president Luiz Inácio Lula da Silva och fru Marisa Leticia Lula da Silva i presidentpalatset Alvorada.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Och vad händer i dag?

Under förmiddagen besöker kungaparet Högsta Domstolen där de tas emot av domstolspresidenten. Kungaparet fortsätter sedan till kongressen där de träffar senatens och representanthusets respektive talmän.

Kungen och president Lula da Silva närvarar vid lanseringen och invigningen av ett företagsråd med svenska och brasilianska företag. Drottningen och fru Lula da Silva har under tiden ett separat möte. Besöket avslutas med en officiell lunch med tal av de två statscheferna.

Eftermiddagen ägnas bland annat åt samtal om det brasilianska urfolksprogrammet med Brasiliens justitieminister, presidenten för den brasilianska organisationen för urfolk (FUNAI) och representanter för urfolken.

Kvällen avslutas med mottagning och buffémiddag i den svenska ambassadörens residens.

Av Johanna Lejon

Foto: Scanpix

[smooth=id: 241; width:430; height:800; timed:false; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true; text:Alla bilder;]

Annons