Kungaparet besökte Västerbotten – idag väntar Norrbotten

Kungaparet besökte Västerbotten - idag väntar Norrbotten
Annons

Under torsdagen besökte kungaparet Västerbotten. Idag ska kung Carl Gustaf och drottning Silvia till Norrbotten.

Kungaparet anlände under torsdagen till Lycksele flygplats där de välkomnades av en liten barnkör. Därefter reste de till Lycksele Djurpark och sedan besökte de  Gammplatsen, som kallas Lyckseles ursprungsplats. Sedan väntade ett besök i Vindeln med en lunch på Hotell Forsen vid Vindelforsarna. Kungaparet besökte även Umeå och där tittade de in på universitets konstnärliga campus.

Annons

Kungen höll också ett tal på Rådhustorget i Umeå, där sa han bland annat:

“Västerbotten ligger hela Kungafamiljen varmt om hjärtat. Min far och mor, Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibylla, var hertig och hertiginna av Västerbotten, vilket gör att det alltid känns speciellt att återvända hit. Senast i förra veckan var jag i min farfars, Gustav VI Adolfs, stuga i Forsavan och fiskade. Sverige har några av Europas bästa sportfiskevatten och fisket har spelat en viktig roll i Sveriges historia.”

Bilden här kommer från onsdagen visar deras ankomst till Höga Kusten airport.

Av Agneta Nisbeth
Foto: IBL och kungahuset.se

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

31 kommentarer till “Kungaparet besökte Västerbotten – idag väntar Norrbotten”

 1. Ingrid skriver: 16 augusti, 2013

  Lyckliga blivande svärföräldrar, som älskar sitt folk!


 2. Tina skriver: 16 augusti, 2013

  Vilken underbar grupp med norrländska lintottar..!
  Midnattssolen o dessa barn är en oslgbar kombination..!
  Överlägsen PR för Sverige..!


 3. Marguerithehotmail.com skriver: 16 augusti, 2013

  Fantastisk PR för Sverige! Som “1” säger, ett kungapar som älskar sitt folk, från norr till söder.


 4. Vicki skriver: 16 augusti, 2013

  Haha blivande svärföräldrar ?? Det är de ju redan! 🙂


 5. Humaniora skriver: 16 augusti, 2013

  Alltid trevligt att se kungaparet i aktion. Men de borde också ges möjlighet att uttrycka sina känslor och ståndpunkter i olika samhällsfrågor. – I en modern monarki borde denna möjlighet
  vara på sin plats och dessutom klart vitaliserande för hela det demokratiska samhällsklimatet!!


 6. Nystans Matte skriver: 16 augusti, 2013

  ¤Heja Humaniora ! Håller fullständigt med dig ! Önskar också en betydligt bättre bevakning och utförligare artiklar om Kungafamiljens uppdrag och deras egna åsikter om det. Som du skriver så borde et vara helt klart möjligt i ett demokratisk samhällsklimat att även dessa skulle få uttrycka sina personliga åsikter och inte bara respresentativa mänskliga skyltdockor ! Medan var o en få uttrycka sina tankar fritt har Kungafamiljen inga som helst rättigheter att vare sig uttrycka sina åsikter eller svara på alla mobbande påhopp. I vilket europeisk land är de Kungligas rättigheter så inskränkta som i Sverige ?! Samtidigt slår det mig gång på gång att en revatilisering av Kungahuset och dess apanage såsom det skedde nyligen i Holland / Nederländerna nog skulle vara lika gynnsam för det svenska Kungahuset… En idé för Kungahusets medarbetare och Kungen själv att ta i övervägande i sin tankesmedja. Tror att det skulle medföra positiva effekter för Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine. Avslutningsvis kan jag inte låta bli att ge en komplimang till Drottning Silvia för hennes mycket snygga outfit ! Well done my Queen ! En riktig trevlig sommar-helg tillönskas både Kungafamiljens medlemmar och oss andra !


 7. Desiréesvenskdam skriver: 16 augusti, 2013

  #3 Pr för Sverige?? Tror du att dessa besök uppmärksammas i andra länder?
  För ovanlighetens skull åker de runt lite grann i Sverige och “offrar” en hel dag i varje län.


 8. Marguerithehotmail.com skriver: 16 augusti, 2013

  “5” Humaniora,
  Det håller jag med om. Om vi ska ha ett demokratiskt land ska även kungafamiljen få uttrycka ståndpunkter och åsikter på samma villkor som alla andra. Detta tror jag de skulle önska själva.


 9. Sthlm skriver: 16 augusti, 2013

  Vårt underbara kungapar! Hur länge ska detta pensionärspar orka. Att ha tre barn som lever i lyx och jobbar lite då och då medan föräldrarna kämpar på. Man kan undra hur barnen ser på arbetslivet.


 10. EvaW skriver: 16 augusti, 2013

  Ang. Humanioras inlägg. Kungaparet tog tillfället i akt i går och bar sina Paletinasjalar med varma leenden.


 11. Olga skriver: 16 augusti, 2013

  Till # 9 , Sthlm- om jag kommer ihåg rätt , ska vi alla snart jobba tills vi är 75 enligt F. Reinfeldts förslag …och kungaparets ” kämpar på ” är väl för starka ord…vinka lite glad åt folket ibland och se trevligt ut knappast slitsamt faktiskt…


 12. emma_h skriver: 16 augusti, 2013

  Sthlm_9… “Hur ska de orka”frågar Du…
  Du glömmer att kungen är sina barns högste chef och har själv beslutat och fördelat (högst frivilligt) antal och typ av uppdrag till vardera “barn” visavi sin & frugans egna sk “Work-load”
  CGB sa för övrigt ifrån på sin födelsedag att pension á la mata duvorna ej låg för honom…
  Hovet tar emot enligt egen utsago tusentals förfrågningar p år
  Gemensamt g-ö-r familjen runt 400st (inkl sånt av privat intresse)

  …emedan Brittiska Kollegan E2 själv utförde 325 st s j ä l v ifjol & QE2s familjs totala ArbetsUppdrag p.år ligger på 3000 årligen


 13. Maj-Britt skriver: 16 augusti, 2013

  #10
  Ja, det har kungaparet fått mycket kritik för, eftersom sjalarna hade ett budskap mot Israel och judarna. De kunde tagit emot gåvan, lämnat den till hovdamen istället för att hänga den om halsen.


 14. Anita skriver: 16 augusti, 2013

  VI västernorrlänningar hade gärna sluppit undan detta besök. Vad är det bra för? Kommunpolitikerna fick sig ett bra skrovmål på kungamiddan, medan skattebetalarna får står för notan.


 15. Hilde skriver: 16 augusti, 2013

  Sthlm
  Det var elakt sagt.
  Disse reisene har kommet i stand på grunn av kongens jubileum. Og det de strengt tatt gjør er jo å gå rundt og snakke med folk,vinke, titte inn på bedrifter,utstillinger etc. Obs ingen kritikk det gjør alle andre kongelige også. Det bør jo være en glede og ikke slitsomt.
  Uten disse reisene er vel ikke kongeparets kalender sprengfylt heller.
  Å kritisere barna er bare dumt. Madeleine har sitt arbeid på Childhood-kontoret,Victoria har alltid stått på og hatt masse oppdrag. At hun nå jobber litt mindre er vel ikke noe å hoppe i taket for. Det er mange småbarnsforeldre som jobber deltid. Dessuten kan ikke Victoria gå av med pensjon men må jobbe til hun blir både 80 og 90 så tapt arbeidsinnsats nå tar hun igjen seinere.


 16. Jeppe skriver: 16 augusti, 2013

  #13. Maj-Britt. Vad jag har läst så hängdes sjalarna om halsen på kungaparet av givarna. Kan du tänka dig rubrikerna om de nekat eller slitit av sjalarna direkt? Det hade blivit krigsrubriker om kungens oförskämdhet mot utsatta invandrargrupper.

  #14.Anita. “VI västernorrlänningar”!? Hur vet du det? Tala för dig själv istället och försök inte dra in en hel befolkning vars åsikter du inte kan ha en aning om.


 17. Marguerithehotmail.com skriver: 16 augusti, 2013

  “9” Sthlm,
  Ja vårt underbara kungapar kan man inte nog beundra och man är tacksam för varje dag de orkar fortsätta sitt engagemang. Hur deras barn ser på den offentliga rollen kan man nog fundera över. De har vuxit upp i vår tid med en annan syn på det mesta. Det personliga priset är kanske för högt att betala. Att stå i skottgluggen för allehanda hemsnickrade teorier för vad folk vill betala till är dränerande för livsenergin.


 18. Marguerithehotmail.com skriver: 16 augusti, 2013

  “16” Jeppe,
  Har tänkt på samma sak. Hur hade det sett ut om kungaparet slängt sjalarna på marken. Till och med en enkel blomma med fel färg kan säkert misstolkas om man verkligen anstränger sig.


 19. Christina Helsinki skriver: 16 augusti, 2013

  #11

  Olga,

  Det där med 75 år får du glömma. Amnesty International skulle säkert ingripa och kalla det för abuse.Den unga arbetstagaren skulle få psysiska skador av att se en 75 årig kärring eller gubbe, varje morgon, som varken hör eller ser.
  Och kanske ber sin underlydande att flytta rollatorn. LOL


 20. Olga skriver: 16 augusti, 2013

  Till # 14 – läste igår i SvD en intressant artikeln ” Konsten att styra riket från sadeln ” av H. Gustafsson, professor i historia vid Lunds universitet om boken J B D L Strömberg http://www.svd.se/kultur/understrecket/konsten-att-styra-riket-fran-sadeln_8424968.svd
  Här finns lite svar – ” …S. beskriver i en ny bok resandet som både fysisk och symbolisk maktutövning – det gällde att visa upp sig och bygga borgar “…


 21. Eva M skriver: 16 augusti, 2013

  16 jeppe håller med dig i din svarskommentar till 13 Maj-Britt. 18 Bra kommentar . Till 7 Desiree detta är en jubileumsresa genom Sverige inte en “försäljnings resa”.Jag blir så förb-d på svensk dagspress och nyhetspprogrammen ingen visar något för svenska folket om dessa jubileumsresor. Jo nu när dom har något kritiskt att berätta om. Allt har blivit så uppförstorat kungaparet kunde väl för 17 inte läsa vad som stod på schalarna. Dra in en representant för ett judiskt uttalande var att gå för långt det fanns ingen anledning till detta då kungaparet inte gjort något fel. Undrar om TV kommer att visa något jubileumsprogram om kungens 40 år på tronen, fast det kan man väl bara drömma om. Trevlig helg till er alla Eva M


 22. Maj-Britt skriver: 16 augusti, 2013

  # 16 Jeppe

  Jo, det är mycket möjligt med den media vi har i Sverige, men det borde faktiskt finnas regler att ingenting får hängas på kungligheterna förrän någon har kontrollerat vad det är (t.ex Ternert).


 23. Humaniora skriver: 16 augusti, 2013

  16 Jeppe! Där har du säkert rätt. – Ifall kungaparet inte accepterat palestinasjalarna, så hade det velat tolkas som om de var negativt inställda till just vissa invandrargrupper. – Kanske det var tanken bakom gåvan……………En sådan strategi för att få möjlighet att misskreditera, i detta fall kungaparet, är ett mycket osmakligt och smutsigt sätt att vinna politiska poäng!!


 24. Lena skriver: 16 augusti, 2013

  #12. wow det visste jag inte om drottning Elizabeth. Jag tycker dock att det är jättebra att svenska kungaparet reser runt i landet. Mer sånt.


 25. Eva K skriver: 17 augusti, 2013

  #16 Jeppe
  Holder med dig, det er en dårlig vane og ret irriterende, når
  personer giver udtryk for at tale/skrive på andres vegne.
  Det er der også danskere, der gør her!
  #16, #21
  Usch… så trist det er, når folk udnytter en situation som
  denne til et politisk budskab.
  For selvfølgelig har dansk TV2 taget det med på deres
  website under seneste nyt – og de er nok ikke de eneste.
  http://tv2.dk/nyheder/liste/seneste/Alle/1/aHR0cDovL2dvLnR2Mi5kay9ub2RlLzU2Mzky


 26. snickarjohn skriver: 17 augusti, 2013

  Om jag kan strunta i “sjalincidenten” kan alla andra det också.


 27. AFia skriver: 18 augusti, 2013

  7
  Helt riktigt….

  Sanningenn är att ingen generellt vet vem de är och ingen bryr sig i andra länder…..


 28. snickarjohn skriver: 18 augusti, 2013

  “Om jag kan strunta i ”sjalincidenten” kan alla andra det också.”


 29. Söstra Mi skriver: 19 augusti, 2013

  # 26 och # 28 snickarjohn. Det borde du inte göra, om du är vad du utger dig för att vara.


 30. snickarjohn skriver: 19 augusti, 2013

  Jo, Söstra, själva incidenten kan jag strunta i.
  Ingen skugga ska falla på herr och fru Bernadotte i detta ärende.

  Trodde aldrig jag skulle skriva nåt sånt.


 31. Linnea skriver: 19 augusti, 2013

  Vad gör det om kungaparets resor i sitt land inte uppmärksammas någon annanstans i världen. Vet att många med mig värdesätter vårt kungahus som en samlande,gammal tradition med oföränderlighet från släkte till släkte.Kanske det behövs i en tid där allt byts ut och förnyas snabbare än vinden. Visst ser det ut som de sliter ut en generation i taget.Nog vore det på din plats att de unga fick representera både mera och med tyngre uppdrag. Kanske är det Kungen som vill ha det så,då han själv fördelar uppdragen.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar