Kungaparet sörjer! Nya uppgifter om dödsfallet

kungen tal coronaviruset
Kungen och drottningen sörjer en av hovets äldsta trotjänare. Igår hölls den vackra minnesstunden i Slottskyrkan på Stockholms slott.
Annons

 

I går under tidiga eftermiddagen hölls det en speciell minneshögtid i Slottskyrkan på Stockholms slott. En samling för att minnas Ingegerd Lindqvist som hastigt gick bort i början av maj, 90 år gammal.

Annons

– Leden tunnas ut, säger hovveteranen Barbro Hultman som var en av dem som var på plats i Slottskyrkan för att ta farväl.

Slottskyrkan på Kungliga Slottet i Stockholm.
Slottskyrkan på Stockholms slott.
Annons

– Slottskyrkan var vacker, med allas blickar fästade på de fina fotografierna på Ingegerd. Både hon och hennes make arbetade för kungens farfar Gustaf VI Adolf och hans hustru drottning Louise.

Gamle kungen Gustaf VI Adolf och drottning Louise.
Gamle kungen med sin drottning, brittiskfödda Louise.

– Som jag förstått det tjänstgjorde Ingegerd som en form av hovdam, och hennes man var finsnickare och mycket anlitad av prinsessan Sibylla i samband med att hon och barnen flyttade från Haga till Stockholms slott och behövde göra i ordning de rummen som de skulle bo i, säger Barbro Hultman.

Kungafamiljens tacksamhet var stor och vid sin bortgång i maj bodde Ingegerd Lindqvist i det hus vid Slottsbacken som hovet disponerar, och där hon bland annat var granne med kungens syster prinsessan Christina.

Annons

Kungafamiljens 2020

Som person beskrivs Ingegerd Lindqvist som lite kärv. Hon var inte den som gjorde någon affär av sina år i kungahusets tjänst.

– Hon var nog en utomordentlig person att ha anställd vid hovet för hon var obrottsligt lojal, precis som man ska vara när man arbetar där, säger Barbro Hultman.

– En äkta kunglig trotjänare som värnade om kungafamiljen i alla lägen och som alltid ställde upp när det behövdes.

– Hon var en representant för den gamla skolan, som trofast tjänstgjorde för den numera alltmer sällsynta ålderdomliga monarkin. Det finns inte så många kvar av dem i dag.

Kungafamiljen 1961
Kungafamiljen 1961, fr v gamle kungen, drottning Louise, prinsessan Sibylla och prinsessan Birgitta med sin fästman prins Johann Georg.
Annons

Foto: TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Kungaparet sörjer! Nya uppgifter om dödsfallet”

  1. josefin skriver: 11 september, 2020

    handen pà hjärtat: var kungaparet öht närvarande under denna minnesstund?


  2. Daga skriver: 16 september, 2020

    Det var nog lättare vara kunglig förr i tiden ty då fanns inte Damtidningens tyckarsajt.Ingen brydde sig om prinsen Bertils käresta, GustafVI Adolfs randiga kostymer och 600 slipsar, hans drottnings enkla klädsel eller hennes lilla knut i nacken.Barna blev körda på porten när de gifte sig utanför protokollet,prins Bertil fick vänta på sin engelska mö tills han blev utgammal,sägs ha gjort det för kung och krona men vid det rara bröllopet blev genast hans brud prinsessa .Och det var ju ett vackert slut på sagan.Det är väl 46 år sedan nu i December.


  3. Maisie skriver: 16 september, 2020

    Ett åldrat vackert par.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar