Kungaparet sörjer! Nya uppgifter om dödsfallet

kungen tal coronaviruset

Kungen och drottningen sörjer en av hovets äldsta trotjänare. Igår hölls den vackra minnesstunden i Slottskyrkan på Stockholms slott.
Här anländer kungaparet till Storkyrkan inför riksmötets öppnande
Slå på ljud

 

I går under tidiga eftermiddagen hölls det en speciell minneshögtid i Slottskyrkan på Stockholms slott. En samling för att minnas Ingegerd Lindqvist som hastigt gick bort i början av maj, 90 år gammal.

– Leden tunnas ut, säger hovveteranen Barbro Hultman som var en av dem som var på plats i Slottskyrkan för att ta farväl.

Slottskyrkan på Kungliga Slottet i Stockholm.

Slottskyrkan på Stockholms slott.

– Slottskyrkan var vacker, med allas blickar fästade på de fina fotografierna på Ingegerd. Både hon och hennes make arbetade för kungens farfar Gustaf VI Adolf och hans hustru drottning Louise.

Gamle kungen Gustaf VI Adolf och drottning Louise.

Gamle kungen med sin drottning, brittiskfödda Louise.

LÄS MER: Drottning Louise gjorde Gustaf VI Adolf lycklig igen

– Som jag förstått det tjänstgjorde Ingegerd som en form av hovdam, och hennes man var finsnickare och mycket anlitad av prinsessan Sibylla i samband med att hon och barnen flyttade från Haga till Stockholms slott och behövde göra i ordning de rummen som de skulle bo i, säger Barbro Hultman.

Kungafamiljens tacksamhet var stor och vid sin bortgång i maj bodde Ingegerd Lindqvist i det hus vid Slottsbacken som hovet disponerar, och där hon bland annat var granne med kungens syster prinsessan Christina.

Kungafamiljens 2020

Som person beskrivs Ingegerd Lindqvist som lite kärv. Hon var inte den som gjorde någon affär av sina år i kungahusets tjänst.

– Hon var nog en utomordentlig person att ha anställd vid hovet för hon var obrottsligt lojal, precis som man ska vara när man arbetar där, säger Barbro Hultman.

– En äkta kunglig trotjänare som värnade om kungafamiljen i alla lägen och som alltid ställde upp när det behövdes.

– Hon var en representant för den gamla skolan, som trofast tjänstgjorde för den numera alltmer sällsynta ålderdomliga monarkin. Det finns inte så många kvar av dem i dag.

Kungafamiljen 1961

Kungafamiljen 1961, fr v gamle kungen, drottning Louise, prinsessan Sibylla och prinsessan Birgitta med sin fästman prins Johann Georg.

LÄS MER: Sanningen om Victorias födsel – avslöjas 43 år senare!

Foto: TT.