Kungaparet med vid kröningen av Japans nya kejsare

kungen och silvia reser till Japan för kröning

Den svenska kungafamiljen har rest till Japan vid ett flertal tillfällen de senaste åren. Och i oktober närvarar kungaparet vid den högtidliga kröningen när landets nya kejsaren tar plats Krysantemum-tronen.

Ingen rast och ingen ro! Kungaparet har en intensiv jobbhöst framför sig. Trots att det fortfarande känns som sensommar har kungen och drottningen representerat Sverige sedan flera veckor tillbaka. Och nu kan vi avslöja att de även planerar en långresa i oktober. Anledningen? De ska vara med vid den nya kejsarens officiella kröning.

– Kungaparet planerar att åka till Japan, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Visar sitt stöd för kejsare Naruhito och hustrun Masako

Svenska kungafamiljen står den japanska kejsarfamiljen nära och kungaparet vill förstås visa sitt stöd under den högtidliga kröningen. Den nya kejsaren Naruhito är 59 år och redan inne på sin på fjärde månad på kejsarjobbet, detta sedan hans far kejsar Akihito abdikerade i april. Det svenska kungaparet träffade Naruhito och hustrun Masako så sent som förra året och det blev, som vanligt, ett kärt återseende.

Kungaparet med Naruhito och Masako i Tokyo 2018. Ett hjärtligt möte.

Kungaparet med Naruhito och Masako (som då fortfarande var kronprinspar) i Tokyo 2018.

Det man firar är att den nya kejsaren officiellt tar plats på Krysantemum-tronen och det blir ingen blygsam fest direkt. Kortege i öppen limousine, stor kröningsbankett och 2 500 gäster kan kungaparet se fram emot. Dessutom får de mingla med prins Charles som redan har bekräftat att han kommer att närvara vid den högtidliga tillställningen.

Fakta om Japans nya kejsare

  • Namn: Kōtaishi Naruhito Shinnō.
  • Född: 23 februari 1960.
  • Titel: Ny kejsare i Japan.
  • Kröningen äger rum den 22 oktober och den nya kejsar-eran har fått namnet Reiwa.
  • Familj: Gift med kejsarinnan Masako, 55, och pappa till 17-åriga Aiko. Samt husse till blandrastiken Yuri, 10.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: