Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparet missar thailändska kungens kröning – hovet berättar!

25 apr, 2019, 10:00 
AvEmma Sanderberg
Trots kungaparets nära relation till Thailands tidigare kung kommer de inte närvara vid kröningen av den skandalomsusade kronprinsen.
Annons

Den 4 maj ska kronprins Maha Vajiralongkorn krönas i Thailand. Han är son till den tidigare kungen Bhumibol Adulyadej som gick bort 2016. Monarkin i Thailand är otroligt stark och många såg Bhumibol som gudomlig. Även om kungahuset numera har begränsad formell makt i Thailand har de trots det väldigt stort inflytande över samhället. Nu meddelar hovet att drottning Silvia och kungen inte kommer att vara på plats under kröningen.

Hur gör den svenska kungafamiljen – kommer de att skicka någon representant till kröningen?

– Nej, ingen från kungafamiljen kommer att närvara, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Med tanke på kungens och drottningens nära relation med Thailands förra kung trodde nog många att de skulle delta vid kröningen av hans son Maha. Kungaparet har rest till Thailand vid ett flertal tillfällen, både officiellt med också för att umgås med Bhumibol och hustrun Sirikit .

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Ett års landssorg

I oktober 2016 dog Thailands dåvarande kung Bhumibol Adulyadej. Han hade då suttit på tronen i 70 år och var den monark som regerat längst i hela världen. Han var otroligt älskad i landet och när han avled utlystes landssorg i ett helt år. När sorgeåret var över hedrades kungen med en fem dagar lång begravingsceremoni. Vid begravningen närvarade många kungligheter från Europa, däribland drottning Silvia.

Bhumibol Adulyadej.
Bhumibol Adulyadej var älskad av folket i Thailand.

Bhumibol var riddare av Kungliga Serafimerorden och hedrades därför även i Sverige dagen då han kremerades i Thailand 2017. Många thailändare i Sverige var på plats i Stockholm för att ta farväl av sin kung.

Kungen och drottningen tillsammans med Bhumibol och hans fru drottning Sirikit under ett statsbesök i Thailand.
Kungen och drottningen tillsammans med Bhumibol och hans fru drottning Sirikit under ett statsbesök i Thailand.

Skandaler kring kronprinsen

Kronprins Maha, som nu ska krönas till kung, är ett av Bhumibols fem barn. Maha är inte lika populär i Thailand som sin far var och det har skrivits mycket om att han har betett sig opassande som kronprins. Han har sju barn med tre olika kvinnor och fyra av barnen har han tagit avstånd från. De lever numera i USA och nekas kontakt med Maha.

Annons

Den mest uppmärksammande skandalen kring Maha var när filmer från firandet av hans dåvarandes hustrus födelsedag läcktes. På filmen ser man hustrun, prinsessan Srirasmi, vara barbröstad och iklädd stringtrosa. Hon kryper fram till Maha och äter en tårtbit ur något som liknar en hundskål.

Maha Vajiralongkorn, Thailands blivande kung.
Maha Vajiralongkorn, Thailands blivande kung.

Även Norges och Danmarks kungahus berättar för Svensk Damtidning att de inte kommer att skicka några representanter till kröningen.

Läs mer

Foto: TT

Annons