Kungaparet och kronprinsessan Victoria på hyllningskonsert

Kungaparet och kronprinsessan Victoria på hyllningskonsert

Kronprinsessan Victoria representerade med föräldrarna drottning Silvia och kung Carl Gustaf under torsdagskvällen. Familjen var på plats för att hylla sin egen släkt, ätten Bernadotte!

Kungligheterna samlades för en kväll i musikens tecken i Rikssalen på Kungliga slottet. Kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria deltog i eventet “The Bernadotte dynasty and music”, med anledning av att ätten Bernadotte suttit 200 år på Sveriges tron.

De som anordnade kvällen var kungliga musikaliska akademien, i samarbete med kungliga hovstaterna. Omkring 250 gäster var på plats i den pampiga salen, däribland personer från allmänheten, inbjudna av kungliga musikaliska akademin.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria på "The Bernadotte dynasty and music"

Tillställningen startade klockan 19.00 och pågick under en och en hav timme. Olika musikstycken framfördes, och mellan berättades historierna som finns om dessa musikstycken på ett intressant sätt. Genom dessa berättelser blev det dessutom tydligt hur många Bernadotter som genom åren varit engagerade i musik och Musikaliska akademin.

Bland annat medverkar Christina Nilsson, aktuell i titelrollen i Aida på kungliga operan, tillsammans med pianisten Magnus Svensson.

En panel av musikexperter samtalade dessutom om Bernadotteättens betydelse för den svenska musikens utveckling. Allt under ledning av kvällens moderator tillika kungliga musikaliska akademiens preses Susanne Rydén.

Läs mer: Här storhandlar drottning Silvia Majblommor till alla 7 barnbarnen!

Kronprinsessan Victoria bar en kolafärgad klänning med volang i ärmarna. Till den bar hon ett mycket iögonfallande halsband med gyllene små kulor. Örhängena matchade i samma stil.

Kronprinsessan Victoria hade på sig en kolafärgad klänning

Drottning Silvia är slående vacker och vid konserten på slottet i går bar hon en chic fodralklänning som skimrade i ljusskenet.

Drottning Silvia.

På plats fanns också historikern Herman Lindqvist med sin hustru Liliana. Herman Lindqvist som nyligen blev krönikör i Svensk Damtidning. Läs en av hans krönikor här! 

Herman Lindqvist med sin fru Liliana

Läs mer: 11 gånger Victoria, Madeleine och Sofia burit knytblusar

Foto: Stella Pictures, IBl

Hör Herman Lindqvist berätta mer om Jean Baptiste Bernadotte i SVT här!