Kungaparet på fest på Grand Hotel – se bilderna från utekvällen!

15 nov, 2021, 20:35 
Kungen och drottningen
Här anländer kungen och drottningen till Grand Hotel i Stockholm. I kväll firar de ett alldeles särskilt födelsedagsbarn!
Annons
Silvias kärlekshyllning till kungen – allt fångas på film!
Silvias kärlekshyllning till kungen – allt fångas på film!

Kungen i sin snyggaste uniform. Och drottning Silvia i havsblå paljetter och glänsande sidenskor i samma blåa färg.

Ja, så glammigt kan det vara en vanlig måndagskväll i Stockholm!

Drottning Silvia Kungl. Örlogsmannasällskapet
Drottning Silvia sveper in i paljetter, päls och sidenskor.

Det är Kungliga Örlogsmannasällskapet som firar sig själv: En ovanligt pigg 250-åring: Det var just i dag för 250 år sedan, den 15 november år 1771, som denna akademi ”sjösattes” i Stockholm.

Kungen och prins Carl Philip (som dock inte är på plats) är förste hedersledamöter båda två, en ära som de även delade med drottning Elizabeths man prins Philip fram till hans död i våras. Philip hade ju en lång karriär bakom sig i brittiska Royal Navy.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons
Kungen Drottning Silvia Kungl. Örlogsmannasällskapet

För Kungliga Örlogsmannasällskapet är detta själva höjdpunkten på jubileumsåret – 250 år fyller man ju verkligen inte alla dagar.

Aftonen till ära gnistrar drottning Silvia i en av sina favoritklänningar, skapad av Camilla Thulin, men frågan är om detta inte är kvällen när de uniformsklädda herrarna och damerna tar hem stilkampen.

Drottning Silvia Kungl. Örlogsmannasällskapet 250 år
Drottning Silvia med sin bordsherre Anders Grenstad.

Runt omkring sig i Vinterträdgården på Grand Hotel har kungaparet hur som helst rader av sjö- och marinofficerare iförda sina stora mässdräkter, medan deras respektive bär balklänning eller frack.

Annons

Kungen, drottningen och de övriga 307 gästerna fick njuta av svenska delikatesser som kalixlöjrom och renfilé, röding med smörstekta kantareller, samt till dessert en citron- och marängtart med hallonsorbet.

Grand Hotel i Stockholm
Grand Hotel i Stockholm – här festar kungaparet just nu.

Kungaparet firar Kungl. Örlogsmannasällskapet

Kungl. Örlogsmannasällskapet verkar för sjöfarten i allmänhet och sjökrigsvetenskapen i synnerhet, och med sin 250 år är man ett av världens äldsta militärvetenskapliga samfund.

Och allt började alltså den 15 november 1771, när ett gäng unga officerare vid galäreskadern, ledda av viceamiral Christoffer Falkengréen, höll det första mötet. Valspråket – ”Med förstånd och styrka” – har varit detsamma ända sedan dess.

Annons
Kungaparet Kungliga Örlogsmannasällskapets ordförande Anders Grenstad och sekreterare Bo Rask
Kungaparet med Kungliga Örlogsmannasällskapets ordförande Anders Grenstad och sekreterare Bo Rask.

Foto: Henrik Montgomery/TT, Nicklas Gustafsson/Arctistic.

Annons