Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparet reste 900 mil – presidenten dök inte upp: ”Deltar inte i middagar”

14 mar, 2024, 19:17 
Kungen och drottning Silvia på statsbesök i Mexiko
Oväntade agerandet under kungaparets statsbesök i Mexiko.
Annons
Kungen och Silvia i Mexiko – se glammiga filmerna!Brand logo
Kungen och Silvia i Mexiko – se glammiga filmerna!

Kungaparets statsbesök i Mexiko avslutas i natt svensk tid, och de kan se tillbaka på tre framgångsrika dagar, med första kvällens svarsbankett som en av höjdpunkterna.

En festmiddag för runt 100 gäster på lyxhotellet JM Marriott i Mexico City, där kungens egen kock Magnus Villnow stod för 4-rättersmenyn:

Blomkålscrème toppad med caviar och oxfilé med rotselleri, innan det serverades ostar från Sörmland och punschsorbet med smak av kardemumma.

Svarsmiddag under statsbesök i Mexiko: Kung Carl Gustaf och drottning Silvia med Sveriges ambassadör Gunnar Aldén och hans fru Sara
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia med Sveriges ambassadör Gunnar Aldén och hans fru Sara.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Svarsmiddag under statsbesök i Mexiko: Dukningen på hotell JM Marriott i Mexico City
Dukningen vid kungaparets svarsmiddag på ett av Mexico Citys lyxhotell.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men ingenstans fanns mannen som borde ha varit bankettens huvudperson: Mexikos president Andrés Manuel Lopéz Obrador, 70.

I stället var det två ministrar som var de högsta representanterna för landet.

Det betyder att kungens enda officiella möte med landets statschef – så här långt – ägde rum vid första dagens välkomstceremoni i Nationalpalatset. Som i gengäld var både ståtlig och visade på kungaparets och presidentparets hjärtliga relation.

Kungen och drotting Silvia med Mexikos president Andrés Manuel Lopéz Obrador och hans fru Beatriz Gutiérrez Müller under statsbesöket i Mexiko
Mexikos president Andrés Manuel Lopéz Obrador, 70, och hans fru Beatriz Gutiérrez Müller, 55, tog emot med stor hjärtlighet.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Kungaparet i Nationalpalatset med Mexikos president Andrés Manuel Lopéz Obrador
Andrés Manuel Lopéz Obrador bjöd på rundtur i palatset. Han är Mexikos 58:e president och har suttit på posten sedan 2018.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men ändå: Varför uteblev presidenten från kungens flotta middag – som han ju arrangerade för att säga tack för gästfriheten?

– Presidentparet deltar inte i middagar. Det var flera företrädare för regeringen närvarande, bland annat utrikesministern och kulturministern, säger Boel Lindbergh, chef för UD:s internationella presscenter, till Svensk Dam.

Är det känt vad som var anledningen till presidentens frånvaro?

– Vad jag förstår drar presidenten sig tillbaka tidigt om kvällarna. Jag känner inte till någon specifik anledning till det.

Annons

Lite ovanligt när två länder möts på den höga nivå som ett statsbesök är – men enligt uppgift inte något som uppfattas som förvånande i Mexiko.

Kungaparet på statsbesök i Mexiko 2024

Kungaparet under välkomstceremonin med Mexikos president Andrés Manuel Lopéz Obrador
Det högtidliga mötet mellan Sverige och Mexiko. Men också kungens enda möte med presidenten.Foto: Quetzalli Nicte-Ha/TT
Kungaparet med Mexikos president Andrés Manuel Lopéz Obrador och hans fru Beatriz Gutiérrez Müller som är författare och journalist
Kungaparet med presidenten, 70, och hans fru Beatriz, 55, som är författare och journalist.Foto: Luis Barron/TT
Annons

Hovet förklarar: Detta är ett statsbesök

Så här beskriver hovet vad som är syftet med kungaparets statsbesök:

– Ett statsbesök är den högsta formen av ett besök mellan två länder och betyder att två statschefer möter varandra under högtidliga former för att befästa relationerna mellan länderna.

– Statsbesöken syftar till att lägga grunden till stärkta personliga kontakter och ökat politiskt, handels- och kulturutbyte mellan länderna. Vid ett statsbesök medföljer även statsråd ur regeringen samt en näringslivsdelegation.

Den högtidliga välkomstceremonin i presidentpalatset i Mexico City
Den högtidliga välkomstceremonin i Mexikos nationalpalats – en mycket ståtlig inramning.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men den här gången blev vissa delar alltså lite annorlunda:

Annons

Ingen mexikansk statsbankett, utan en välkomstlunch, med motiveringen att det är den som är huvudmålet i Mexiko. Och sedan följde alltså den svenska svarsmiddagen – redan första kvällen.

Drottning Silvia vid kungaparets svarsmiddag under statsbesök i Mexiko
Drottning Silvia.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Därför lämnar kungen & Silvia Sverige • Uppgifter: Fergie & Andrew kan bli ett par igen • Nya bilden på Leonore välter internet – 3 kungliga snackisar från vecka 7!Brand logo
Därför lämnar kungen & Silvia Sverige • Uppgifter: Fergie & Andrew kan bli ett par igen • Nya bilden på Leonore välter internet – 3 kungliga snackisar från vecka 7!
Annons