Kungaparet skakade – fjärde dödsbudet på kort tid

Kungaparet skakade – fjärde dödsbudet på kort tid

De senaste månaderna har varit kantade av sorgebesked – sedan i våras har kungaparet förlorat fyra nära vänner.

Kungen har förlorat fyra nära vänner på bara fyra månader. Nu senast Egon Zimmermann som var en del av kungaparets vänkrets i mer än 40 år.

Egon var tidigare gift med Charlotte Klingspor, som var skolkamrat med kungen under internatskoleåren i Sigtuna. Kungaparet var hedersgäster när Egon och Charlotte gifte sig 1981.

Kungaparet med Charlotte Klingspor och Egon Zimmermann vid deras bröllop 1981.

Fyra goda vänner vid bröllopet 1981. Kungaparet med Charlotte Klingspor och Egon Zimmermann (längst till höger).

Vänskapen bestod i alla år, även efter skilsmässan och Charlotte Klingspors för tidiga död, bara 55 år gammal, 2005.

Egon Zimmermann fanns både på plats när drottningen ramlade på skidorna under alpsemestern i Klosters 2015 och tvingades akutoperera sin axel, och när kungen mitt i natten spelade elgitarr på sin 70-årsfest på Kungliga slottet.

Vän med kungen och drottningen

På senare år drabbades Egon Zimmermann av ms och i fredags gick han bort hemma i Österrike.

– Kungen blev ledsen när han fick beskedet. Han tänker på Egons familj och närstående, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

2010 var Egon Zimmermann på fest på Steninge slott med kungaparet. Till höger Agneta och Gustaf Banér.

2010 var Egon Zimmermann på 50-årsfest på Steninge slott tillsammans med kungaparet. Till höger Agneta och Gustaf Banér.

Egon Zimmermanns bortgång blev det senaste i raden av sorgebud som nått kungaparet den senaste tiden.

I juni omkom drottningens väninna Anki Wallenberg i samband med att hennes segelbåt kapsejsade under en plötslig storm på Genèvesjön i Schweiz och kungaparet reagerade med stor sorg.

– De tog det hårt, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning efter olyckan.

Anki Wallenberg på prinsessan Madeleines bröllop 2013.

Anki Wallenberg på prinsessan Madeleines bröllop.

– Anki Wallenberg var en god väninna till drottningen, och hon var även så fin och tog hand om prinsessan Madeleine under hennes utlandsvistelse som ung.

Anki Wallenbergs söner bar kistan.

Anki Wallenbergs söner bar kistan.

I maj nåddes kungaparet av beskedet att deras gode vän, miljardären, filantropen och Oriflame-grundaren Jonas af Jochnick, hastigt och oväntat hade avlidit.

Jonas af Jochnick med kungaparet 2018, i samband med att han fick konungens medalj, 12:e storleken i Serafimerordens band.

Jonas af Jochnick med kungaparet 2018, i samband med att han fick konungens medalj, 12:e storleken i Serafimerordens band.

– Så sent som i går var han inne på kontoret, och idag har han hastigt och oväntat lämnat oss, sa Oriflames VD Magnus Brännström då.

Och i slutet av april sörjde kungen förlusten av Luxemburgs tidigare storhertig Jean, och han var mycket personlig i sina ord till Svensk Damtidning efter dödsfallet:.

Kungen hade en nära relation till storhertig Jean.

Kungen hade en varm och nära relation till storhertig Jean.

– Storhertig Jean av Luxemburg var högt respekterad av mig och min familj. Han var en trogen och hängiven scout och det var ett nöje att dela detta intresse med honom. Jag kommer att minnas en mycket fin och vänlig man, sa kungen då.

Foto: TT.