Kungaparet tar aldrig paus – jobbar under semestern

Kungaparet på Solliden

Kungen och drottningen tog emot ett gäng entusiaster i Sollidens prunkande blomsterpark. Det blev en festlig dag med massor av aktiviterer och imponerande vrålåk!

Kungaparet har haft en skön sommar på franska Rivieran och sedan på Solliden i den öländska grönskan. Lata dagar nere vid båthuset invid det glittrande Kalmarsund och trädgårdspyssel på eftermiddagarna. Lugnet byttes dock i går mot en mer fartfylld upplevelse. Vår regent fick utlopp för sitt stora motorintresse när Sollidens slottspark fylldes med cirka 300 olika fordon – gamla mopeder, motorcyklar, traktorer och bilar kunde bland annat beskådas.

Söndagen den 4 augusti närvarade kungen och drottningen vid entusiastfordonutställningen i Sollidens slottspark.

Kungen står och pratar med Mikael Lorenssen (till höger i bild) och tittar på hans AC cobra 427 sc, årsmodell 1966.

Stolta bilägare hade putsat på sina ögonstenar så det blänkte om de färggranna karosserna. Under dagen bjöds det även på livemusik och aktiviteter för barn och vuxna. Drottningen närvarade även hon vid utställningen.

Vilken bilfest!

Koenigseggs nya supersportbil Jesko drog blickarna till sig. Även en del gamla stationära motorer drogs i gång. Flera bilklubbar fanns på plats och höll presentationer om respektive fordon.  ”People’s choice” delades ut, där varje besökare fick vara med och välja sin favorit.  Mat och dryck fanns denna dag att köpa inne i parken.

Kronprins Carl Gustaf i sin trampbil

Kungen på Solliden under 1950-talet. Foto: Bernadottebibliotekets bildarkiv

Kungen tittar på trampbil

Här ser vi en gullig bild på vår kung när han var kronprins av Sverige och körde sin trampbil. Söndagen bjöd på en återförening. Carl Gustaf fick se sin gamla leksaksbil igen, vilket han tyckte var kul. Nu är det kanske lille prins Oscars tur att få prova den vaniljgula bilen? Kungen har ju en rad barnbarn som inte skulle säga nej till en åktur.

Kungen har själv ägt många imponerande bilar. Ferrari är en favorit och det har funnits ett antal på hovstallet genom åren.

Foto: Kungahuset, Bernadotte Biblioteket