Kungaparet åker till Frankrike – med Victoria och Daniel!

Kungaparet åker till Frankrike – med Victoria och Daniel!

Kungaparet, kronprinsessan Victoria och prins Daniel åker till Frankrike för att besöka sina franska rötter. Den 8:e ktober besöker de födelsehemmet för Bernadottarnas anfader, Jean Baptiste Bernadotte, i Pau i Frankrike. Detta med anledning av 200-årsfirandet av Bernadotte. I bästa fall går det bättre att komma in på muséet nu än när de var där för tio år sedan...

Den 8:e oktober reser både kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel tillsammans till Frankrike. De ska besöka Pau, där Jean-Baptiste Bernadotte bodde innan han lämnade Frankrike och blev kung i Sverige. Bernadotte-muséet i Pau är födelsehemmet för Jean Baptiste Bernadotte, kung Karl XIV Johan.

Bernadotte-muséet I Pau värnar om den fransk-svenska historien.

Bernadotte-muséet i Pau värnar om den fransk-svenska historien.

Så här ser det ut inne i Jean-Baptiste Bernadottes gamla hem i Pau i Frankrike.

Så här ser det ut inne i Jean-Baptiste Bernadottes gamla hem i Pau i Frankrike.

Just den 8:e oktober återinvigs muséet efter en tids renovering. Då är kungaparet och kronprinsessparet inbjudna till firande ihop med stadens borgmästare Francis Bayrou på muséet.

Programmet för återinvigningen börjar klockan 10.30 i närvaro av kungaparet, kronprinsessparet och borgmästaren. Invigningen följs av ett besök på stadshuset. Klockan 12.45 bjuder sedan borgmästaren på lunch innan planteringen av träd till minnet av Jean-Baptiste Bernadotte tar vid i parken. På kvällen väntar sedan ett uppskattat och färgsprakande ljud- och ljusspel över Karl Johans levnadsöde, som befolkningen för första gången fick se i julas.

Daniel vinkar, han har varit på muséet tidigare. Victoria följer såklart med.

Daniel vinkar, han har varit på muséet tidigare. Victoria följer såklart med.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gästade Bernadotte-muséet i Pau för åtta år sedan, år 2010. Även kungaparet har varit där tidigare, även om det försöket blev väldigt kortlivat. De kom faktiskt inte ens in innanför dörrarna.

Enligt ortsborna reagerade kungen väldigt blygsamt när han blev körd på porten på muséet 2008.

Enligt ortsborna reagerade kungen väldigt blygsamt när han blev körd på porten på muséet 2008.

När de tänkte besöka Bernadotte-muséet i Pau 2008 satte en nitisk entrévakt stopp för det kungliga besöket. De traskade snällt fram för att få besöka sin anfaders hus när beskedet från entrévakten löd: ”Vi ska snart stänga! Ni får komma tillbaka när vi har öppnat!”

Kungen vägrades inträde

Kungens blida reaktion på kommentaren förvånande då många i staden, beskriver Aftonbladet som fick en kommentar från en av muséet anställda:

– Han bad om ursäkt och gick snällt iväg. Det tror jag aldrig hade hänt ifall det var prins Charles eller någon annan kunglighet, berättade Genviève Tastet som arbetade på muséet.

Några timmar senare nåddes Paris dåvarande borgmästare av fadäsen med den portade kungen. Hon ordnade då på stående fot ett besök åt kungaparet som guidades av henne själv, två museianställda och museichefen. Huruvida den portade entrévakten fick vara med förtäljer inte historien.

Läs mer: Drottning Silvia kan tvingas riva sitt hjärteprojekt

Jean-Baptiste Bernadotte är säkert nöjd över att kungaparet tar sig tid att besöka hans hemland och hem, Bernadotte-muséet i Pau.

Jean-Baptiste Bernadotte, kungafamiljens anfader, bodde i det som nu heter Bernadotte-muséet i Pau.

Läs mer: Estelle och mamma Victoria åkte buss – på vattnet

Foto: IBL