Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparet tog emot med pompa och ståt – se första bilderna från statsbesöket!

14 jun, 2019, 10:53 
kungaparet statsbesök sydkorea
Kortegen möttes av jubel och dagens program är fullspäckat. Det inkommande statsbesöket från Korea har precis börjat och Svensk Damtidning Helena Wiklund finns med på slottet.
Annons

I dag är det fullt upp för kungafamiljen från tidiga morgonen till sena kvällen. Sydkoreas president Moon Jae-in, en 66-årig tidigare människorättsadvokat, är i Sverige på ett två dagar långt statsbesök tillsammans med sin fru Kim Jung-sook, 64, och här på slottet har förberedelserna pågått i flera dagar.

Kungaparet tog emot Sydkoreas presidentpar vid Hovstallet.
Hjärtligt när kungaparet tog emot sina gäster vid Hovstallet. Kungen bär stor amiralsuniform och drottning Silvia matchar i pillerburk och pistagegrön dräkt.

Kungaparet var på plats redan vid Hovstallet för att hälsa presidentparet välkomna till Sverige och alldeles nyss rullade kortegen in här på Kungliga slottet. När kortegen susade förbi folkmassorna hördes jubel och de sydkoreaner, som fanns på plats, tjoade riktigt ordentligt.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kungen och president Moon Jae-in i kortegen, tillsammans med tolken.
Kungliga Hovstallet bjöd som vanligt på en imponerande kortege. Och undrar du över mannen som gör kungen och president Moon Jae-in sällskap i i Karl XV:s paradkupé, så är det tolken!

Nu har den högtidliga välkomstceremonien precis inletts på Inre borggården. Presidenten och kungen inspekterar Grenadjärkompaniet ur Livgardet och en bit bort står statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström (i hatt) redo att hälsa på presidentparet. Och som vanligt är det ett gäng glada föreskolebarn på plats med sina flaggor.

Kung Carl Gustaf och Sydkoreas president Moon Jae-in under statsbesöket.

Det var ovanligt glatt i åskadarledet!

Annons
Drottning Silvia och Kim Jung-sook på slottet under statsbesöket från Sydkorea.
Drottning Silvia och Kim Jung-sook, bakom ser du tolken – och ceremonimästaren!

Inne på slottet stod prins Carl Philip och prinsessan Sofia och tittade ut på ceremonien:

President Moon Jae-in, 66, och hans fru Kim Jung-sook, 64, träffades på universitetet och har varit gifta sedan 1981. De har två vuxna barn, och hemma i sitt residens Blå Huset i Seoul är de även husse och matte till Koreas ”första katt”, döpt till Jjing-jjing, samt till hundarna Maru och Tory.

Annons

Nu ska jag bege mig in på slottet för att vara redo när kungen och presidenten gör ett pressuttalande i Lovisa Ulrikas matsal. En tradition som kungen införde förra året när Islands president var här på statsbesök.

Kungen och Sydkoreas president Moon Jae-in i Lovisa Ulrikas matsal på slottet.
Högtidligt när kungen och Sydkoreas president Moon Jae-in gjorde sina pressuttalanden i Lovisa Ulrikas matsal. Kungen höll sitt tal på engelska och sedan översatte tolken till koreanska.

– Mister President, it is our pleasure to welcome you and the First Lady to Sweden, sa kungen och fortsatte:

– Sverige och Republiken Korea delar de grundläggande värderingarna för demokrati, mänskliga rättigheter och en öppen ekonomi. Detta utgör en solid grund för vår vänskap. Och detta statsbesök är en manifestation av vår önskan att stärka våra band ytterligare.

Annons
Drottning Silvia och Kim Jung-sook på slottet under statsbesöket från Sydkorea.
Drottningen och Sydkoreas First Lady lyssnar koncentrerat.

För president Moon Jae-in väntade sedan möte med talman Andreas Norlén och så höll presidenten ett tal i riksdagen där han bland annat tog upp frågan om fred och säkerhet på den koreanska halvön, med kungen och utrikesministern som åhörare på första parkett.

statsbesök från korea
Victoria, Daniel, Carl Philip och Sofia tar också emot presidentparet under dagen.

Drottningholm tur och retur

Samtidigt åkte drottningen och presidentfrun Kim Jung-sook ut till Drottningholm, där drottning Silvia visade upp sin stolthet, den fantastiska verksamheten vid Silviahemmet. Men det blev en snabb tur fram och tillbaka, för sedan väntade lunchen på Kungliga slottet.

Annons
Silviahemmets verksamhetschef Petra Tegman med drottning Silvia och presidentfrun Kim Jung-Sook.
Silviahemmets verksamhetschef Petra Tegman tog emot…
Kaffebordet på Silviahemmet dukat till drottningen och Kim Jung-Sook.
…och innan drottningen och Kim Jung-Sook åkte tillbaka till Stockholm och lunchen på slottet hann de sitta ner en stund. Silviahemmet hade dukat ett vackert kaffebord med hallon och jordgubbar.

Efter kungaparets lunch drog programmet i gång igen. Kungen tog med sin gäst president Moon Jae-in till Ericsson Studio i Kista (eftersom Ericsson är en viktig partner i utvecklingen av 5G i Sydkorea) och därefter väntade näringslivsseminariet Sweden-Korea Business Summit, där president Moon Jae-in och kungen deltog tillsammans med statsminister Stefan Löfven och 200 business-representanter från Korea och Sverige.

Annons

Och i kväll väntar så dagens Grand Finale: Kungaparet ger en galamiddag på Stockholms slott, och då kommer vi bland annat att få se prinsessan Madeleine i tiara igen.

I kväll sitter Madeleine på plats vid paradbordet…
…och vi håller tummarna för att hon bär akvamarin-diademet igen.

Foto: TT

Annons