Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungaparets bakslag: Hoppet krossat

30 maj, 2020, 18:00 
Det ser ut att bli en lång ensam sommar för kungaparet. Ett tufft bakslag för prinsessan Estelles farmor och farfar.
Annons
Här är kungens paradis: StenhammarBrand logo
Här är kungens paradis: Stenhammar

 

Hoppet om en mer normal tillvaro – det är krossat. Kungen, 74, och drottning Silvia, 76, är Sveriges mest kända 70-plussare, men i samma tuffa corona-sits som alla andra.

Och beskedet i veckan om att de där efterlängtade lättnaderna i restriktionerna för ”de yngre äldre” som det hade flaggats för, nu har frusit inne – ja, det togs förstås emot med stor besvikelse även på slottet Stenhammar.

Kungen och drottningen på Stenhammar.
Kungen och drottningen på Stenhammar.

”Vi hade övervägt att kunna höja gränsen till 75 år, men sanningen är att materialet inte tillåter det, utan att utsätta många människor för risk. Vi vet att risken för svår sjukdom ökar med stigande ålder. Och den stora riskökningen ligger något högre än 70 år” var Folkhälsomyndighetens beska besked. Så nu måste kungaparet fortsätta att minimera sina nära fysiska kontakter med andra människor.

Annons
Anders Tegnell och kronprinsessan Victoria.
Nej, det blev inga goda nyheter från Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten.

Visserligen skulle kungen och drottning Silvia kanske kunna träffa prinsessan Estelle och prins Oscar och deras kusiner utomhus och på två meters håll. Men mot detta står hovets principbeslut om att kungen och Victoria inte ska träffas så länge pandemin pågår.

Därför får kungen och Victoria inte träffas

Kungen och kronprinsessan Victoria.
Att statschefen och tronföljaren inte får träffas handlar givetvis om att monarkin till varje pris måste skyddas.

Detta deppiga coronabesked har förstås också snappats upp av prinsessan Estelle, åtta år men redan väldigt klok, och medveten om krisen:

Annons

– Estelle går i skolan som vanligt och har kvar sitt vardagsliv. Hon är nu åtta år och ser det som händer med lite mer allvar än de andra barnbarnen. De andra nöjer sig med att ropa ”mormor!”, sa drottning Silvia i Aftonbladets intervju häromveckan, apropå sina videosamtal med familjen.

Prinsessan Estelle och prins Oscar.
Drottning Silvia avslöjar att prinsessan Estelle har hängt med i coronapratet hemma på Haga.

Foto: TT, Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna.

Annons