Kungaparets besked till Märtha Louise: "De har valt sida"

Kungaparets besked till Märtha Louise: "De har valt sida"

Prinsessan Märtha Louise tog tydligt ställning emot polisen i fallet George Floyd.Men vad tycker kungaparet om detta?
Märtha Louise & Schaman Durek – en kärlekssaga
Slå på ljud

Prinsessan Märtha Louise blev precis som många andra upprörd när hon såg klippet som skakat om hela USA. I videon blir en svart man vid namn George Floyd nerbrottad av fyra poliser och får ett knä i nacken. George svimmade av och avled senare på sjukhus – en tragedi som lett till en stor debatt om rasism och polisbrutalitet.

Märtha Louise gav sig in i debatten med stor passion i ett inlägg på Instagram.

“Sluta! Det här har gått alldeles för långt; dödandet av oskyldiga män och kvinnor! Vilka är dessa monster med förvridna tankar som tror att de har rätt att döda på grund av skillnader i hudfärg?”, skrev Märtha Louise.

Prinsessan Märtha Louise tar ställning

Enligt Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se og hör, sticker ett uttalande som detta ut.

– Den norska kungafamiljen uttalar sig sällan om politiska saker. Samtidigt har kronprinsessparet, Haakon och Mette-Marit, ofta uppmärksammat och deltagit i arrangemang med politiska undertoner. Till exempel miljöfrågor, invandring och integration. De har valt sida, för de svaga i samhället, och det tycker jag är fint. Det visar på ett personligt engagemang, säger Anders.

“De håller med Märtha”

Märtha Louise kan dock räkna med stöd från sina föräldrar, kung Harald och drottning Sonja.

– Kungaparet håller nog med Märtha. Prinsessan är pappas flicka och gör i princip det hon vill. Kungaparet har engagerat sig starkt mot rasism, antingen den bygger på hudfärg, sexuell läggning eller annat. Kungaparet är inte på Instagram på samma sätt, men hade de fått frågan hade de troligen gett ett rakt svar till pressen, säger Anders.

– Norrmännen är vana vid uppseendeväckande uttalande från prinsessan Märtha. I den här saken tror jag att de flesta norrmännen håller med Märtha. Man blir mycket mer skeptisk när prinsessan berättar att hon äger förmågan att kontakta döda och prata med änglar.