Kungaparets besök i Finland bjöd på överraskningar

Ena dagen snabba båtar, stora fartyg och krigshistoria. Nästa dag var det söta barn och mumintroll som stod i fokus för det svenska kungaparet under sitt Finlandsbesök.

Det är knappast någon hemlighet att Carl XVI Gustaf är rejält förtjust i både snabba båtar och motorer – och när han fick uppleva båda sakerna på en och samma dag blev han förstås glad.

– Det har varit en bra och trevlig dag! konstaterade han nöjt.

Nästa morgon tog kungaparet tidiga tåget från Åbo till Tammerfors. Kvällen före hade det vankats kräftskiva hemma hos Tarja Halonen på sommarresidenset Gullranda.

De 20 gästerna bjöds på kräftor (“faktiskt de godaste jag ätit! sa en av gästerna), kantareller och en och annan snaps. Men någon trötthet från gårdagen märktes inte på kungaparet. Första punkten på schemat var ett besök på Svenska Samskolan i Tammerfors och massor av barn hade samlats på skolgården. De vinkade ivrigt med sina svenska och finska flaggor när kungaparet och presidenten steg ur den kungliga bussen.

Drottning Silvia i Finland

Jubel utbröt när vår spontana drottning gick raka vägen fram till några elever och började prata. Hon och kungen tog sig tid med nästan alla. En liten flicka sken som en sol i sin tiara av silverfärgad plast.

– Jag tror drottningen har en sån här idag. Och om hon inte har en kan hon få den här av mig, sa hon och log blygt.

Bara en liten stund senare var det dags för nästa söta barn. Flickan blev först lite skrämd över att få träffa en livs levande drottning, men hon repade sedan mod och log rart för kamerorna. Drottning Silvia var för dagen klädd i nougatfärgad kappa med matchande skor och clutch, fast någon tiara hade hon förstås inte…

Tusentals hade samlats på torget

Några timmar senare stod hon och kungen på Rådhusets balkong och vinkade till folket. Senast de stod där var för 30 år sedan, 1979, och då var det mer än 25 000 människor i publiken. Den här gången var det lite färre, men tusentals människor hade ändå tagit sig till torget för att se våra svenska kungligheter.

På eftermiddagen gick kungaparet på Muminmuseet och fick lära sig mer om Tove Janssons fantastiska Mumintroll och sedan gick färden till en gammal textilfabrik som nu rymmer konstnärer och kreativt skapande. Strax efter klockan 17 avgick statsplanet tillbaka till Sverige och därmed var besöket i Finland slut – för den här gången. Och betyget på resan var gott:

– Det har varit mycket roligt att än en gång besöka Finland, avslutade kungen glatt.

 

Av Johanna Fredriksson

Foto: TT