Kungaparets flykt – det skedde mitt i krisen

Kungaparet
Mitt i coronakrisen tvingades kungaparet lämna sitt hem. I nya avsnittet av Svensk Dam Doku berättar vi mer.
Annons

I slutet av 2019 bekräftas att ett nytt virus, ett virus som kan smitta människor, har identifierats i staden Wuhan i Kina. Smittspridningen tros ursprungligen ha skett till människa från djur på en myllrande fiskmarknad, men viruset visar sig snart också kunna smitta från människa till människa.
Covid-19, infektionssjukdomen som orsakas av viruset Corona, kännetecknas av feber, luftvägsbesvär och lunginflammation. Sjukdomen är allvarlig, många dör. Främst drabbas äldre personer och personer med bakomliggande sjukdomar. Men också yngre människor insjuknar.

Annons

Smittan sprids extremt snabbt. I Kina sätts miljoner människor i karantän. Men det hjälper inte. Viruset når snart resten av världen. Under januari och februari kommer det till Europa. Italien drabbas hårt och när Sportlovslediga svenskar, i jakt på sol, snö och branta backar, reser till italienska Alperna kommer många hem sjuka. Och det är nu den kungliga tillvaron förändras på allvar.

Kungen
Från Stenhammars slott höll kungen ett uppskattat tal i SVT.
Annons

Onsdagen den 4 mars skulle kungen ha en traditionsenlig middag på Kungliga slottet. Men bara två dagar innan festligheterna så tvingas man ställa in.

Efter beskedet om kungens fest går allt snabbt. Prinsessan Estelles skola, Campus Manilla, stänger, efter att en person på skolan testats positivt för viruset. I takt med att fler människor insjuknar, och fler länder väljer att vidta åtgärder i kampen mot viruset förändras världens kungafamiljer. Och flera kungligheter blir också sjuka.

Kronprinsessan Victorias traditionsenliga, och oerhört omtyckta och välbesökta, namnsdagsfirande på Kungliga slottet ställs in, liksom prinsessan Beatrices bröllop. Snart kommer också beskedet att också drottning Margrethes stora fest i Danmark fryser inne.

Hur ska det gå för monarkierna när kungligheterna inte längre kan vara ute och möta människor, när de inte längre kan synas, inte längre kan stötta sina hjärteprojekt? Ja, precis som många andra av oss så tvingas de tänka nytt. De tvingas tänka annorlunda. Och de tvingas öppna upp sina hem. Kungligheterna, som i vanliga fall nära på enkom bjuder på uppställda och arrangerade bilder från sina slott fotograferas nu i sina hemmakontor.

Annons

Men, även om det såklart är både roligt och välkommet att se foton på kungafamiljerna när de har videosamtal och sitter och dricker kaffe vid sina skrivbord så är också situationen allvarlig. Många av Europas kungligheter är äldre, de tillhör i allra högsta grad den så kallade riskgruppen. Så också det svenska kungaparet, Carl Gustaf och Silvia.

Många statschefer lämnar sina ordinarie arbetsplatser. De lämnar sina hem. De söker sig utanför städerna, till landet. Till sina sommarslott. Det svenska kungaparet reser till Stenhammar, och även Margrethe av Danmark och Elizabeth av England tvingas bort från sina vanliga bostäder.

I nya avsnittet av Svensk Dam Doku berättar vi mer om just detta, kungligheternas flykt från, och hantering av, coronaviruset.

Annons

Svensk Dam Doku

Annons

Foto: TT, Sven-Åke Visén/SVT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

10 kommentarer till “Kungaparets flykt – det skedde mitt i krisen”

 1. Suzanne skriver: 21 april, 2020

  Istället för att riskera att belasta sjukvården i regioner där vi inte har vårt permanenta boende, och därmed bidrar med skatt, borde alla hålla sig hemma. Sjukvården i Sörmland eller i Bohuslän, för att nämna ett par regioner i landet som har det svårt, skulle nog gärna slippa fler personer i riskgrupperna som kan belasta den redan hårt ansträngda personalen.

  Varför kungaparet som har 2 stora slott att tillgå i hemkommunen behövde “fly” (hur överdrivet är inte det uttrycket?) har jag fortfarande inte förstått. De gör precis det som vi av Folkhälsomyndigheten, MSB och Region Stockholm ombeds att inte göra.


 2. Bea skriver: 21 april, 2020

  Kanske kände kungaparet att Stockholm ”blev för mycket av allting” och ville vara i en lite mera enskild miljö utan så mycket människor runtomkring.
  Om olyckan skulle vara framme (vilket ingen hoppas) så är det säkerligen ordnat och bestämt sedan länge var och hur allt skall skötas oavsett var paret befinner sig.


  1. Desirée skriver: 21 april, 2020

   De har sitt permanenta boende på Drottningholm! Där är ju stängt nu så de hade ju fått vara lika mycket i fred där.


  2. charlotte skriver: 21 april, 2020

   Bea,
   Bra skrivet! Varför vill folk inte förstå det uppenbara?


 3. josefin skriver: 21 april, 2020

  Flykt? De àkte ut till sitt fritidsstálle – exakt det som Folkhälsomyndigheten (aka den helige Anders) ber vanligt folk att INTE göra.


 4. Bea skriver: 21 april, 2020

  Bästa Josefin,
  Det spelar ju egentligen ingen roll var dom befinner sig. Varken du eller någon i din närhet lär ju bli ”smittade” i någon form av kungaparet om så skulle vara. Låt dom vara där dom trivs och där det fungerar bäst för just dom likt i alla andra familjer.


  1. josefin skriver: 22 april, 2020

   Bea, kungafamiljen pàstàs ju vara en representant för Sverige, nàgon form av roll-modell o kungen uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer – bara för att sedan göra tvärt om själv. De allra flesta skulle ha mindre risk att bli smittade om de pàtade i sitt fritidshus än om de trivs pa Strandvägens uteserveringar. Det första bör man inte göra och inte det andra heller. Kungafamiljen gör bägge delarna.Det blir lite si och sà med trovärdigheten dà, kan man säga.


 5. Bea skriver: 22 april, 2020

  Bästa Josefin, ja jag förstår vad du säger . Jag menar mest att om just denna familjen flyttar sig från det ena slottet till det andra och tillbringar den mesta tiden ensamma där så gör det varken till eller ifrån i det stora hela.

  Boven i dramat verkar vara allmänheten som inte bryr sig om några bestämmelser alls utan gör precis vad som faller dom in. Där ligger väl den stora faran – det är vad jag tror. Ha en bra dag.


 6. Aveline skriver: 24 april, 2020

  Josefin

  Håller med dig.


 7. Fundering skriver: 28 april, 2020

  Kanske är det någon mer än jag som funderar över hur ensamma de egentligen är på Stenhammar. Vilka bor på Drottningholm? Har barnbarnen varit på Stenhammar och hälsat på i påsk etc. etc. Expressen eller Svensk Damtidning är försiktiga i sina rapporteringar och lägger all fokus på Sofia av någon anledning. Var är Carl Philip?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar