Kungaparets flykt – det skedde mitt i krisen

Kungaparet

Mitt i coronakrisen tvingades kungaparet lämna sitt hem. I nya avsnittet av Svensk Dam Doku berättar vi mer.

I slutet av 2019 bekräftas att ett nytt virus, ett virus som kan smitta människor, har identifierats i staden Wuhan i Kina. Smittspridningen tros ursprungligen ha skett till människa från djur på en myllrande fiskmarknad, men viruset visar sig snart också kunna smitta från människa till människa.

Covid-19, infektionssjukdomen som orsakas av viruset Corona, kännetecknas av feber, luftvägsbesvär och lunginflammation. Sjukdomen är allvarlig, många dör. Främst drabbas äldre personer och personer med bakomliggande sjukdomar. Men också yngre människor insjuknar.

Smittan sprids extremt snabbt. I Kina sätts miljoner människor i karantän. Men det hjälper inte. Viruset når snart resten av världen. Under januari och februari kommer det till Europa. Italien drabbas hårt och när Sportlovslediga svenskar, i jakt på sol, snö och branta backar, reser till italienska Alperna kommer många hem sjuka. Och det är nu den kungliga tillvaron förändras på allvar.

Kungen

Från Stenhammars slott höll kungen ett uppskattat tal i SVT.

Onsdagen den 4 mars skulle kungen ha en traditionsenlig middag på Kungliga slottet. Men bara två dagar innan festligheterna så tvingas man ställa in.

Efter beskedet om kungens fest går allt snabbt. Prinsessan Estelles skola, Campus Manilla, stänger, efter att en person på skolan testats positivt för viruset. I takt med att fler människor insjuknar, och fler länder väljer att vidta åtgärder i kampen mot viruset förändras världens kungafamiljer. Och flera kungligheter blir också sjuka.

Kronprinsessan Victorias traditionsenliga, och oerhört omtyckta och välbesökta, namnsdagsfirande på Kungliga slottet ställs in, liksom prinsessan Beatrices bröllop. Snart kommer också beskedet att också drottning Margrethes stora fest i Danmark fryser inne.

Hur ska det gå för monarkierna när kungligheterna inte längre kan vara ute och möta människor, när de inte längre kan synas, inte längre kan stötta sina hjärteprojekt? Ja, precis som många andra av oss så tvingas de tänka nytt. De tvingas tänka annorlunda. Och de tvingas öppna upp sina hem. Kungligheterna, som i vanliga fall nära på enkom bjuder på uppställda och arrangerade bilder från sina slott fotograferas nu i sina hemmakontor.

Men, även om det såklart är både roligt och välkommet att se foton på kungafamiljerna när de har videosamtal och sitter och dricker kaffe vid sina skrivbord så är också situationen allvarlig. Många av Europas kungligheter är äldre, de tillhör i allra högsta grad den så kallade riskgruppen. Så också det svenska kungaparet, Carl Gustaf och Silvia.

Många statschefer lämnar sina ordinarie arbetsplatser. De lämnar sina hem. De söker sig utanför städerna, till landet. Till sina sommarslott. Det svenska kungaparet reser till Stenhammar, och även Margrethe av Danmark och Elizabeth av England tvingas bort från sina vanliga bostäder.

I nya avsnittet av Svensk Dam Doku berättar vi mer om just detta, kungligheternas flykt från, och hantering av, coronaviruset.

Lyssna på nya avsnittet här!

Svensk Dam Doku

Lyssna via Acast

Lyssna via Spotify

Lyssna via podcaster-appen

Foto: TT, Sven-Åke Visén/SVT