Kungaparets magiska festkväll – dök upp genom hemlig ingång

Kungen och drottning Silvia på Kungliga Operan Rigoletto

Vilken magisk festkväll! Igår kväll var kungen och drottningen äntligen tillbaka i kungalogen på Kungliga Operan i Stockholm.

Under två och en halv timme fick kungaparet njuta av operans hyllade uppsättning av Giuseppe Verdis opera Rigoletto med hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson i titelrollen och med Ida Falk Winland som Gilda. Och efter föreställningen var kungen och drottningen mycket glada och pratsamma – och uppfyllda av föreställningen.

Kungaparet på Rigoletto p Kungliga Operan i Stockholm

”Nattsvart men ögonöppnande” skrev Sveriges Radio om Kungliga Operans uppsättningen av Rigoletto och DN:s recensent var lyrisk: ”Denna Rigoletto är kort sagt en fullträff. Gå och se!”

– Det var nypremiär av Rigoletto och detta var anledningen till att kungaparet var på plats, säger Johan Tegel vid hovets informationsavdelning.

Kungen och drottningen – privata festkvällen

Kungen och drottningen på Kungliga Operan Rigoletto

Kungaparet i Kungliga logen i går kväll.

Och Kungliga Operans presschef Torbjörn Eriksson säger:

– Det var inte ett officiellt besök. Kungaparet var här privat och de anlände via sin egen ingång, Kungliga trappan vid Strömgatan.

– I vanliga fall brukar de göra entré via huvudentrén, och då rullar vi alltid ut röda mattan, men i går kväll var de ganska naturligt att de tog den här vägen.

Hur ofta går kungaparet på Operan?

– De är här regelbundet. Men nu har vi haft stängt i nästan sju månader, vi öppnade igen den 26 september.

Kungaparet på Operan

Och det blev förstås en mycket coronaanpassad festkväll. På grund av de rådande omständigheterna – och helt i enlighet med enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer – säljer Kungliga Operan bara 50 biljetter per föreställning. Så det var en mycket tom salong som mötte kungaparet och de andra besökarna, och nästan fler på scenen än i publiken.

Kungliga Operan i Stockholm 2020

Foto: Fredrik Sandberg/TT.